Business Internaţional

Dolarul are o apreciere record

21.01.2005, 00:00 27



Moneda americana s-a apreciat la un nivel record in doua luni fata de euro, dupa ce ministrul francez de finante Herve Gaymard a cerut administratiei SUA sa nu permita ca dolarul sa-si reia declinul, informeaza Bloomberg.



"Ma bazez mult pe intalnirea G-7 de la Londra de la inceputul lunii februarie, pentru ca prietenii nostri sa inteleaga nevoia de a reactiona, deoarece aceasta depreciere a dolarului nu trebuie sa continue", a declarat Gaymard.



Ieri, dolarul era cotat pe pietele internationale la 1,2948 unitati pentru un euro.



"Aceasta miscare (apreciere-n.r.) a dolarului va continua", a declarat Adam Cole, de la RBC Capital Markets, Londra.



RBC, care s-a clasat pe primul loc in clasamentul companiilor care au furnizat cele mai exacte previziuni ale cursului euro-dolar, in cadrul unui studiu efectuat de Bloomberg pe al treilea trimestru din 2004, se asteapta ca dolarul sa fie tranzactionat la finele lunii martie la 1,30 unitati pentru un euro.



Dolarul are sanse sa se aprecieze si in conditiile in care, sustin analistii, diferentialul de dobanda intre Statele Unite si zona euro se va accentua in acest an. Astfel, banca centrala a SUA (Fed), a dat semnale de cresteri mai rapide ale dobanzii de interventie, in timp ce Banca Centrala Europeana nu se grabeste sa ridice dobanda de referinta. Potrivit BCE, riscurile inflationiste pentru zona euro s-au mai diminuat o data cu reducerea pretului la petrol.



Directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, prognozeaza insa ca euro isi va relua aprecierea si va creste pana la 1,50 dolari, pe fondul ingrijorarilor legate de deficitele-record inregistrate de bugetul de stat si de contul curect al SUA.



"Trebuie sa ne asteptam ca euro sa fie din nou mult mai puternic", a declarat Ackermann. "Un curs de 1,40 sau 1,50 dolari pentru moneda europeana nu ar fi surprinzator", a mai comentat CEO-ul Deutsche Bank.



Potrivit calculelor Bloomberg, SUA ar trebui sa atraga zilnic investitii in valoare de aproximativ 1,8 miliarde dolari (1,37 miliarde euro) din strainatate, pentru a acoperi deficitul de cont curent si a mentine valoarea dolarului.