Business Internaţional

Dolarul coboara spre noi abisuri, sub ochii ingaduitori ai SUA

12.01.2005, 00:00 16



Dolarul a inregistrat ieri cel mai pronuntat declin fata de moneda europeana in aproape trei saptamani, dupa ce secretarul Trezoreriei americane, John Snow, a sugerat ca Statele Unite nu vor actiona pentru a determina relansarea monedei nationale, informeaza Bloomberg.



Ratele de schimb trebuie lasate in seama pietei, a declarat la inceputul acestei saptamani John Snow.



Pe 7 ianuarie insa, secretarul american facea declaratii contrare. El afirma atunci ca autoritatile americane "sustin un dolar puternic", remarci care au contribuit la inregistrarea unei scurte perioade de apreciere accelerata a monedei americane. In 2004, pe ansamblu, dolarul a scazut pentru al treilea an consecutiv.



"Comentariile lui Snow ne-au readus la vechea poveste cum ca este putin probabila o actiune din partea SUA, in vederea sustinerii dolarului, astfel ca oamenii se asteapta din nou ca moneda americana sa se deprecieze", a declarat Kristjan Kasikov, de la Calyon, divizia de investment banking a Credit Agricole. Calyon prognozeaza un dolar cotat la 1,35 unitati pentru un euro la sfarsitul primului trimestru din 2004.



Dolarul a pierdut si mai mult teren in fata monedei unice dupa publicarea unui raport privind cresterea indicelui de incredere al investitorilor germani, fapt care a avut ca rezultat diminuarea ingrijorarilor ca economia zonei euro stagneaza. Indicele increderii investitorilor si analistilor, publicat de Centrul ZEW pentru Cercetare Economica Europeana, a crescut pana la 26,9 in luna ianuarie, peste asteptarile pietei.



"Avem confirmarea ca ritmul de crestere economica se va accelera in 2005, iar aceste date sustin moneda europeana", a declarat Benedikt Germanier, de la UBS, Zurich. Potrivit previziunilor bancii elvetiene privind evolutia cotatiei euro/dolar, moneda americana se va deprecia la 1,34 unitati pentru un euro in decurs de o singura luna. Ieri, un euro era cotat la 1,3154 dolari.



Pe 7 decembrie, Snow declara ca autoritatile americane intentioneaza sa ia masurile care sustin un dolar puternic", inclusiv sa reduca deficitul bugetar.



Dupa comantariile recente, secretarul american a mai explicat ca "doar pentru ca nu mentionez ceva nu inseamna ca nu face parte din politica noastra".



"Snow a vrut sa spuna ca autoritatile americane nu sunt dispuse sa abordeze mai pragmatic problema deprecierii dolarului", este de parere Marios Maratheftis, de la Standard Chartered, Londra. Standard Chartered vede un dolar la paritatea record de 1,4 unitati pentru un euro la sfarsitul lunii martie.



Jean-ClaudeTrichet, presedintele Bancii Centrale Europene, declarase la inceputul acestei saptamani ca "apreciaza" comentariul lui Snow din 7 ianuarie. "Observatorii globali au luat aceasta mentiune foarte, foarte in serios", a subliniat Trichet.



Se pare insa, ca SUA nu-si va tine promisiunea prea curand.



Dolarul s-a lansat anul trecut pe o abrupta traiectorie descendenta, pe baza speculatiilor ca un deficit de cont curent si bugetar record va diminua atractivitatea monedei americane. Scaderea dolarului a mai fost alimentata de presupunerile ca autoritatile americane prefera o moneda mai slaba, care sa ajute la reducerea costurilor de export si la ridicarea preturilor la importuri, in vederea unui deficit de cont curent mai putin pronuntat.



"Tendinta de depreciere a dolarului va continua, deoarece politica administratiei americane este una de neglijare inrt-un sens benign", a declarat Kamal Sharma, de la Dresdner Kleinwort Wasserstein, Londra.
ioana.leaua@zf.ro