Business Internaţional

Dolarul creste iar

19.01.2005, 00:00 18



Dolarul a urcat ieri la cel mai ridicat nivel in doua luni in raport cu euro, pe baza speculatiilor ca diferentialul de dobanda intre SUA si Europa va creste in cursul acestui an, informeaza Bloomberg. Moneda americana s-ar putea aprecia mai mult daca oficialii americani vor sugera in continuare ca rata dobanzii in SUA este prea scazuta pentru a putea combate inflatia, semnaland astfel noi majorari in 2005, a declarat Neil Jones, director forex la BNP Paribas. Din 14 decembrie anul trecut, dobanda de interventie in SUA se situeaza la nivelul de 2,25%, in timp ce Banca Centrala Europeana a decis recent mentinerea doanzii la 2% si nu se arata grabita sa opereze vreo majorare, de teama de a nu periclita redresarea economica a zonei euro, mai ales ca pericolul inflationist s-a diminuat intrucatva. Ieri, dolarul se apreciase pana la 1,30 unitati pentru un euro pentru prima oara din luna noiembrie 2004, fiind cotat ulterior la 1,3060 unitati fata de moneda unica.



Analistii se asteapta ca oficialii bancii centrale americane (Fed) sa prezinte in culori optimiste datele referitoare la economia americana si la perspectivele de crestere, ceea ce alimenta in continuare ascensiunea dolarului.



De asemenea, declaratiile oficialilor BCE, care nu doresc o apreciere exacerbata a monedei unice, ar putea determina o reducere a cererii pentru moneda unica. ioana.leaua@zf.ro