Business Internaţional

Dolarul da primele semne de inversare a trendului

12.07.2005, 19:56 16

Dolarul s-a depreciat pe fondul unor speculatii conform carora trendul ascendent din ultimele trei saptamani, in urma caruia moneda unica europeana a atins cel mai scazut nivel din ultimele 18 luni, a fost excesiv, relateaza Bloomberg.

Ieri, euro a ajuns la 1,2060 dolari, dupa ce vineri era cotat la 1,1945. Dolarul a scazut si in comparatie cu yenul japonez, dupa ce rezultatele analizei tehnice sugerau ca moneda americana a atins un nivel care preceda o schimbare a trendului.

Investitorii au cumparat yenul si pentru ca scaderea pretului petrolului a determinat relaxarea presiunii existente asupra economiei japoneze.

"Unii analisti considera ca acesta este un moment bun pentru a vinde dolarul, avand in vedere punctul din care am pornit. Eu nu cred ca trendul pozitiv al dolarului s-a sfarsit", a spus Luke Waddington, directorul departamentului de tranzactii valutare interbancare din cadrul diviziei din Tokio a Royal Bank of Scotland.

Al patrulea an consecutiv in care economia SUA are o crestere mai mare decat cea a Europei a adus o apreciere a dolarului fata de euro cu 12,7 si cu 9% fata de yen.

Trendul ascendent al monedei americane va continua si pe par-cursul acestei saptamani, conform unui sondaj realizat de Bloomberg printre expertii pietelor monetare.