Business Internaţional

Dolarul, la maxim de sase saptamani

29.07.2004, 00:00 14



In Europa, dolarul s-a tranzactionat ieri, n raport cu euro si cu yenul, la un nivel aproape de recordul pentru ultimele sase saptamani, n urma cresterii din iulie a ncrederii consumatorilor americani la cel mai nalt nivel din ultimii doi ani, raporteaza Bloomberg.



Majorarea ncrederii si a profitului asteptat pentru fabricantii din zona Chicago ntareste comentariul presedintelui Rezervei Federale, Alan Greenspan, care afirma saptamana trecuta ca declinul recent al cheltuielilor "nu va avea viata lunga". Aceste studii au alimentat speculatiile din SUA cu privire la noi majorarari a dobanzilor de catre Fed pentru anul acesta.



In raport cu yenul, dolarul s-a tranzactionat la 110,93 unitati, miercuri, la ora 7:18 n Tokyo si la acelasi nivel marti, n New York, conform sistemului electronic de tranzactii valutare EBS. In raport cu euro, s-a tranzactionat la un nivel de 1,2072 dolari. Dolarul a crescut marti pana la un nivel de 1,2035 de dolari, cel mai mare de la 18 iunie ncoace, castigand 3,3% n ultima saptamana.



In aceasta saptamana, moneda americana poate ajunge la 1,1980 de dolari pentru un euro si la 112 yeni pentru un dolar, a declarat Minoru Shiori, dealer valutar la Mitsubishi Securities Co. din Tokyo, divizie a celui de-al doilea creditor japonez.



Imbunatatirea situatiei din SUA contrasteaza cu cea din Japonia, unde un raport guvernamental a evidentiat un declin al vanzarilor retail pentru a treia luna n iunie, aceasta dupa ce rezultatele anuntate saptamana trecuta s-au situat sub asteptari. Ministerul Economiei, Comertului si Industriei a anuntat n Tokyo o scadere a vanzarilor ajustata sezonier de 0,6% comparativ cu luna mai.



Indicele Puterii Relative al monedei euro a scazut la 26 n ultimele sapte zile. Indexul este calculat ca medie a castigurilor si pierderilor zilnice, pentru o perioada fixa. "Cresterea treptata a euro nu va fi o surpriza.. datorita puterii dolarului din saptamana trecuta.", a afirmat Mitsuru Sahara, vicepresedinte al tranzactiilor valutare din cadrul UFJ Bank LTd.