Business Internaţional

Dolarul scade, iar pe americani nu-i deranjeaza

02.12.2004, 00:00 17



Moneda americana isi continua declinul fata de euro si celelalte valute internationale (lira sterlina si yen japonez), in urma speculatiilor ca oficialii americani prefera un dolar mai putin puternic, pentru a micsora deficitul record de cont curent, relateaza Bloomberg.



"Toata lumea este inca de parere ca SUA lasa bucuroasa dolarul sa se deprecieze", a declarat Andreas Hahner, responsabil cu strategia valutara la Dresdner Kleinwort Wasserstein, Frankfurt. "Toate valutele ating noi varfuri fata de dolar", a mai spus Hahner.



Ieri, dolarul era cotat la 1,3305 unitati fata de moneda europeana. Potrivit lui Hahner, dolarul ar putea ajunge la 1,34 unitati fata de euro pana la sfarsitul saptamanii, eclipsand recordul de 1,3336, atins marti.



Presedintele Bancii Federale din San Francisco, Janet Yellen, a contribuit la deprecierea monedei americane cu 1% pe data de 10 septembrie, cand a declarat ca deficitul va continua sa creasca daca dolarul nu va scadea. In ultimele trei luni, dolarul a pierdut 9,1 procente fata de euro si 6 procente fata de yen. Moneda americana a atins de asemenea un minim record- in 12 ani- comparativ cu lira sterlina, dupa ce guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a anuntat o accelerare a cresterii economice in Marea Britanie.



"Cu siguranta, pentru multi care cauta o alternativa la dolar, lira sterlina este foarte atractiva", a declarat Jim O'Neill, seful departamentului de cercetare pe domeniul valutar la Goldman Sachs, Londra. "Marea Britanie are cea mai stabila si mai puternica economie din G-7", a explicat O'Neill. Fata de lira sterlina, dolarul era cotat ieri la 1,9226 unitati. Moneda britanica ar putea ajunge la 1,95 dolari inainte de sfarsitul anului, a apreciat O'Neill.
ioana.leaua@zf.ro