Business Internaţional

Dolarul scade, iar petrolul a crescut din nou

18.06.2004, 00:00 15

Dolarul a piedut teren in fata monedei japoneze dupa ce o bomba aflata intr-o masina langa un centru de recrutare al armatei irakiene din Bagdad a ucis cel putin 32 de oameni si a ranit alti 120.
"Ca o regula, orice atac terorist duce la vanzarea de dolari", spune Takashi Toyahara, manager la Nomura Securities Co., in Tokyo. "Cu cat se inrautateste situatia din Irak, cu atat mai putina incredere se acorda administratiei Bush, ceea ce submineaza si increderea in moneda nationala americana".
Tendinta de cumparare de yeni se datoreaza si cresterii la cel mai inalt nivel din 2000 a dobanzii aduse de obligatiunile emise de guvernul japonez, este de parere Niels Christensen, specialist in probleme de strategie la Societe Generale SA, Paris.
Dolarul s-a depreciat si fata de euro, tot pe fondul exploziei care a fost cea mai sangeroasa din Bagdad din luna februarie, ceea ce sugereaza ca fortele coalitiei nu prea reusesc sa mentina securitatea. Ieri dolarul era evaluat la 109,2850 yeni japonezi. Moneda unica era cotata la  1,2042 dolari.
Pretul futures al titeiului a crescut pentru a doua zi consecutiv pe bursa din New York, pe fondul violentelor din Irak si Arabia Saudita si a riscului sporit de intrerupere a  furnizarii petrolului din Orientul Mijlociu.
"Ar fi nevoie de o lovitura foarte puternica pentru a aduce din nou pretul petrolului la peste 40 de dolari", a declarat David Aleman, managing director la Axis Trading Co., California.
Ieri petrolul se tranzactiona la 38,05 dolari barilul.
ioana.leaua@zf.ro