Business Internaţional

Ecclestone nu este de acord sa lase Formula 1 in maini straine

26.07.2005, 18:56 11

Bernie Ecclestone, directorul financiar al Formulei 1, a suspendat negocierile cu conglomeratul Hutchinson Whampoa din Hong Kong, care a oferit un miliard de dolari pentru a cumpara cea mai cunoscuta competitie sportiva din domeniul auto, relateaza The Telegraph.

"Am vorbit cu reprezentantii Hutchinson. Au trimis un baiat sa faca treaba unui barbat. Nu suntem interesati sa facem tranzactia cu ei. Primim astfel de oferte in ficare zi, dar nu asta cautam pentru viitorul Formulei 1", a spus Ecclestone.

Tom Group, trustul media controlat de Hutchinson, a purtat negocieri si cu cele trei banci care au o participatie totala de 75% din SLEC, organizatia ce detine Formula 1.

In ciuda luptelor interne care au macinat Formula 1 in ultimele 18 luni, perspectivele de dezvoltare in Asia sunt recunoscute de toata lumea. Cursele din Malaiezia si China au fost incluse cu succes in calendarul competitional din ultimii ani, generand bani pentru Formula 1 si faima pentru orasele organizatoare.

Pentru ca o oferta de cumparare a Formulei 1 sa aiba succes, trebuie sa obtina acceptul FIA, autoritatea ce reglementeaza aceasta competitie, al carei interes este schimbarea proprietarilor F1.

Foarte probabil, dreptul de veto al FIA va anula orice tentativa de achizitie venita din partea unor companii ce activeaza in domeniul financiar.

Pana acum, schimbarea proprietarilor este mai probabil sa se nasca din interior. Ecclestone si-a exprimat speranta ca producatorii de automobile si echipele de care acestia sunt legati sa actioneze in sensul lansarii unei oferte de preluare a participatiei de 75% detinute de banci. Printr-o astfel de tranzactie, producatorii ar urma sa detina controlul si o parte mai mare din profit, pentru care se lupta de mult timp. Echipele s-au intalnit sambata, cand si-au discutat planurile de viitor. Odata convenite reglementarile tehnice si sportive, atentia poate fi indreptata acum spre partea economica, acea parte care conteaza cu adevarat intr-o afacere.