Business Internaţional

Economia Chinei încă se chinuie să atingă nivelurile înregistrate înainte de pandemie: Exporturile şi importurile au continuat să scadă luna trecută în ciuda faptului că ţara a început să ridice restricţiile de circulaţie încă din luna martie

Economia Chinei încă se chinuie să atingă nivelurile...

Autor: Eduard Ivanovici

14.06.2020, 09:00 448

Exporturile din China, a doua cea mai mare economiei a lumii, au scăzut luna trecută cu 3,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform CNN.

Analiştii spun că declinul se datorează cererii tot mai mici de peste hotare: În timp ce China a început să îşi reia activităţile economice cu câteva luni în urmă, multe din celelalte puteri globale abia au început să ridice măsurile de distanţare socială.

De asemenea, importurile Chinei au scăzut cu 16,6%, cea mai mare contracţie din ianuarie 2016 încoace, fapt ce sugerează că cererile interne se mişcă în continuare lent.

China, care se confrunta cu o creştere înceată a economiei înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, a injectat luna trecută 3,6 trilioane de yuani (500 de miliarde de dolari) în economie prin tăierea unor taxe, proiecte de infrastructură şi alte măsuri de stimulare care au ca ţel crearea a 9 milioane de locuri de muncă şi reducerea impactului economic generat de coronavirus.

Totuşi, vânzările de maşini au crescut în mai pentru prima dată în ultimele 11 luni. Ţara a vândut 1,6 milioane de maşini noi luna trecută, cu 1,8% mai mult decât aceeaşi perioadă din 2019.

Însă comerţul a rămas în continuare un punct sensibil pentru autorităţile chineze, tensiunile cu Statele Unite crescând constant în ultimele luni după ce primele economii ale planetei s-au învinovăţit reciproc pentru crearea virusului SARS-COV-2.

Datele pentru luna mai arată un surplus comercial de 62,9 miliarde de dolari. În consecinţă, economiştii din cadrul companiei de consultanţă Capital Economics consideră că exporturile Chinei vor continua să înregistreze niveluri sub cifrele normale în următoarele luni, urmând să se stabilizeze la sfârşitul anului.