Business Internaţional

Economia europeana e pe drumul cel bun, cred executivii

03.05.2010, 00:00 15

Evenimentele din ultimele saptamani, in special criza dinGrecia, care au pus pe jar Europa, nu i-au facut pe europeni sa isipiarda increderea in redresarea economiei.

Indicele de incredere a europenilor in perspectivele economice acrescut pana la cel mai bun nivel din ultimii doi ani, iar ratasomajului din Germania a scazut pe fondul semnelor ca procesul derevenire din criza a zonei euro merge inainte, desi criza fiscaladin Grecia contagiaza regiunea, scrie Bloomberg.

Un indice care masoara increderea executivilor si pe cea aconsumatorilor din cele 16 state ale zonei euro a avansat la 100,6puncte in luna aprilie, de la 97,9 puncte, valoarea revizuita dinmartie, potrivit Comisiei Europene de la Bruxelles. Valoarea realaa depasit estimarile economistilor, de 99,4 puncte. In Germania,cea mai mare economie a regiunii, rata somajului a scazut, numarulpersoanelor fara loc de munca ajungand la 3,29 milioane in lunaaprilie, cu 68.000 de persoane mai putin decat in luna precedenta -de aproape sapte ori mai mult decat estimasera specialistii.

Cresterea economica accelereaza, fapt ce alimenteaza incredereasi ajuta vanzarile companiilor europene, printre care se numaraSiemens, cea mai mare companie de inginerie din Europa. Cu toateacestea, criza bugetara din Grecia ameninta procesul de revenire.Actiunile si obligatiunile europene s-au prabusit in ultimasaptamana dupa ce Standard & Poor's a retrogradat ratingurilecelor trei slabi: Spania, Portugalia si Grecia. Ratingul Grecieipentru investitii este acum junk, la doar cateva zile dupa ceceruse activarea mecanismului de ajutor in valoare de 45 mld. euro,pus la dispozitie de zona euro si FMI. Ratingul Spaniei a ajuns laAA, de la AA plus, iar cel al Portugaliei la A minus.

Castigul la capitolul incredere "constrasteaza puternic cutemerile tot mai pronuntate privind criza din Grecia, care s-arputea extinde", spune Martin van Vliet, economist la ING Group dinAmsterdam. Cresterea economica din trimestrul doi "s-ar puteadovedi dezamagitoare, iar in conditiile in care criza din Greciaameninta sa se raspandeasca, si perspectivele de iesire din crizasunt nesigure".

Investitorii se tem ca Europa ar putea fi victima unei crizefiscale, iar aceste temeri au facut ca euro sa piarda 11% in raportcu dolarul in ultimele sase luni, situatie care a fost insabenefica pentru exportatori. Moneda unica europeana a devenitastfel cel mai slab performer in randul celor mai tranzactionate 16monede. Raportul de schimb a ajuns la 1,3274 dolari pentru uneuro.

Grecia va "reprezenta o durere de cap pentru mai multi anipentru zona euro", a spus Marco Annunziata, economist-sef laUniCredit din Londra. "Daca aceasta contagiune devine sistemica,perspectivele de crestere ale zonei euro ar fi puternicafectate."