Business Internaţional

Economia europeana tine trena economiei SUA

31.08.2004, 00:00 10



Europa risca sa ramana tot mai mult in urma Statelor Unite, din moment ce liderii din Germania, Franta si Italia nu reusesc sa profite de cresterea economica inregistrata, ca sa reduca taxele si nivelul exagerat al reglementarilor din anumite domenii, precizeaza Bloomberg.



Dupa ce nu au reusit sa tina pasul cu economia americana in anii '90, liderii Uniunii Europene au hotarat sa transforme blocul, prin agenda de la Lisabona, in "cea mai competitiva economie bazata pe cunostinte din lume" pana in 2010.



"Daca guvernantii UE nu vor incepe sa isi faca temele, nu vom putea concura serios SUA", isi exprima scepticismul Reinhard Kudiss, economist BDI, o asociatie care reprezinta interesele a peste 107.000 de companii din Germania, printre care Siemens AG sI Daimler Chrysler AG. "Investitorii straini ne vor judeca dupa ritmul schimbarii si nu ne mai putem permite nici momente de stagnare."



UE estimeaza o crestere anuala a economiei de 2,3% pentru 2004, comparativ cu cea de 4,2% asteptata de economia americana. Pentru 2005 , UE preconizeaza o crestere economica de 2,3%, fata de cea de 3,2% cat asteapta SUA.



Situatia economica pe plan european este tulbure. Intentiile cancelarului german Gerhard Schroeder de a reduce ajutoarele de somaj sunt intampinate cu proteste saptamanale in Germania, saptamana de lucru de 35 de ore afecteaza eficienta angajatorilor francezi, iar Italia, una dintre tarile europene cele mai indatorate, a promis reducerea fiscalitatii, fara a specifica modul in care aceasta va fi compensata.



Analistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine pentru aceasta saptamana rata dobanzii de referinta la un nivel de 2%, in contextul unei scaderi a ritmului de crestere a economiei celor 12 state.



Preturile record la petrol si efectul lor asupra afacerilor se pare ca au incetinit ritmul expansiunii in industria de productie sI cea de servicii in aceasta luna. Anuntul oficial referitor la rata dobanzii va fi facut joi de catre responsabilii BCE.



Increderea investitorilor, oamenilor de afaceri si consumatorilor in Germania, cea mai puternica economie a Europei, a fost puternic zdruncinata in aceasta luna ca urmare a cresterii cu 40% a pretului titeiului, ceea ce va afecta ritmul de crestere economica la nivel mondial sI va determina intarzieri in revigorarea preconizata a cheltuielilor de consum. O revenire a exporturilor in ultimul an nu a reusit sa stimuleze suficient investitiile straine sI aparitia de noi locuri de munca.



Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat saptamana trecuta ca previziunile bancii cu privire la o revenire "graduala" a economiei nu se vor modifica in functie de pretul petrolului.



De cealalta parte a Atlanticului, presedintele Bush, care urmareste un al doilea mandat la Casa Alba, aduce ca atu-uri in campania sa cele 1,24 milioane de noi locuri de munca pe care le-a creat economia americana in acest an pana in acest moment sI o rata a somajului ajunsa sub 5,5% in luna iulie.



Totusi, pentru a treia luna consecutiva, dolarul ar mai putea pierde in cursa cu moneda europeana, analistii fiind ingrijorati de o posibila scadere in numarul de locuri de munca nou create.



"Daca in urmatoarea luna raportul locurilor de munca va fi inconsistent, vor fi multe voci care vor sustine vulnerabilitatea economiei americane si care vor provoca o devalorizare a dolarului", afirma Donald Straszheim, presedintele Straszheim Global Advisors, fost economist la banca americana Merrill Lynch.



In luna august se estimeaza ca au fost create 150.000 de noi locuri de munca, potrivit previziunilor medii ale analistilor. Cele 32.000 create in iulie au fost de opt ori mai putine decat estimasera economistii, dolarul pierzand 1,8% dupa anuntarea acestei cifre.