Business Internaţional

Economia mondiala incepe sa dea semne de viata

01.06.2009, 00:00 26

Economia SUA a scazut in primul trimestru cu un ritm mai lent decat cel estimat initial de Departamentul de Comert. PIB-ul SUA s-a contractat cu o rata anuala de 5,7% in primele trei luni ale anului, o valoare mai mica decat cele 6,1 procente estimate in aprilie, scrie BBC News.

Cea mai mare economie din lume a scazut pentru al treilea trimestru consecutiv, pentru prima data dupa 1975.
Exporturile au scazut cu 28,7%, acesta fiind cel mai accelerat declin din ultimul trimestru al anului 1971, dupa o scadere de 23,6% in trimestrul al patrulea al anului trecut.
Investitiile companiilor s-au redus cu 36,9%, iar investitiile rezidentiale au scazut cu 38,7%, cel mai mare declin din al doilea trimestru al anului 1980.
 
Economia Poloniei a crescut cu 0,8%
Polonia a inregistrat in primul trimestru al doilea cel mai rapid ritm de crestere economica din Uniunea Europeana. Investitiile in active fixe precum cladiri si utilaje si cheltuielile ridicate ale consumatorilor au ajutat economia sa nu cada in recesiunea care a inghitit majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est.
PIB-ul Poloniei a crescut cu o rata anuala de 0,8%, conform datelor preliminare publicate de institutul de statistica din Varsovia. In aceeasi perioada economia zonei euro a scazut cu 4,6%.
Consumul a crescu cu 3,3% in primele trei luni ale anului, in timp ce investitiile in active fixe au urcat cu 1,2 procente.
Economia poloneza a facut fata cu bine crizei economice datorita dependentei reduse fata de exporturi comparativ cu tarile vecine.
In Polonia exporturile reprezinta aproximativ 40% din PIB, un procent mult mai mic fata de cele 60% din PIB in Lituania sau 76% din PIB in Cehia.
 
Cehia depinde prea mult de exporturi
Dependenta mare de exporturi si reducerea cererii venite din Europa de Vest au dus la scaderea productiei industriale in Cehia cu 23,2 procente in luna aprilie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Evoutia slaba a productiei industriale a Cehiei reduce sansele ca economia afectata de recesiune sa isi revina in cel de-al doilea trimestru.
Analistii sperau ca masurile de stimulare economica precum programele "Rabla" din zona euro, principalul partener comercial al Europei Centrale, sa ajute tarile din regiune sa inverseze trendul de scadere al economiei. Economia Cehiei a scazut cu 3,4% in primul trimestru.
"Sperantele privind o stabilizare a productiei industriale ca urmare a cererii mai mari venite din partea sectorului auto s-au dovedit a fi premature", este de parere Povel Sobisek, economist-sef al UniCredit in Praga. "Stabilizarea economiei in cel de-al doilea trimestru este pusa sub semnul intrebarii acum."
 
Moody's: Pericolul unei crize financiare in Est a trecut
Europa de Est nu se mai confrunta cu posibilitatea unei crize financiare datorita investitorilor si bancilor care continua sa isi finanteze operatiunile din regiune, conform unui oficial al Moody's. "Riscul aparitiei unei crize financiare in Europa de Est s-a diminuat considerabil", considera Dietmar Hornung, analist al Moody's. "Avem asigurari ca bancile straine nu se vor retrage din regiune."
 
Bursele europene cresc de trei luni incontinuu
Bursele europene au crescut pentru a doua saptamana la rand, in timp ce indicele Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat cea mai lunga perioada de cresteri lunare din mai 2007 incoace ca urmare a optimismului investitorilor care considera ca cea mai grava etapa a recesiunii mondiale a trecut, scrie Bloomberg.
Dow Jones 600 a avansat cu 0,6% saptamana trecuta, pana la 208,21 puncte. Indicele a castigat 4% in mai si 32% de la minimul atins pe 9 martie.
"Datele economice nu mai sunt atat de alarmante ca in trecut", este explicatia pe care Peter Braendle de la Swisscanto Asset Management o are pentru evolutia pozitiva a burselor in ultimele luni.
Indicii nationali au crescut saptamana trecuta pe 11 din cele 18 piete vest-europene, in frunte cu indicele bursei de la Paris CAC 40, care a avansat cu 1,5%, si cu FTSE 100 (Londra), care a crescut cu 1,2%.
 
Lira sterlina se intareste, dolarul o ia la vale
Lira sterlina a inregistrat in mai cel mai mare avans lunar fata de dolar din ultimii 24 de ani, ca urmare a semnalelor pozitive care indica iesirea economiei britanice din cea mai adanca recesiune de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Lira sterlina a castigat 9,4% in fata monedei americane luna trecuta si a atins un maxim de 1,6198 dolari vineri, cea mai ridicata valoare din noiembrie incoace.
Moneda britanica s-a apreciat cu 2,8 procente fata de euro in luna mai. Lira sterlina a atins un minim record de 1,35 dolari/lira sterlina in ianuarie.
Daca moneda britanica s-a apreciat, dolarul american a fost impins in jos de estimarile privind o crestere a deficitului bugetar al Statelor Unite pana la valoarea record de 1.850 de miliarde de dolari.
Dolarul s-a depreciat in mai cu 6,3% fata de euro, pana la 1,4158 dolari/euro de la 1,3230 dolari pe 30 aprilie.
 
Pretul petrolului s-a dublat in cinci luni
Un alt semnal ca economia mondiala isi revine este dat de pretul petrolului care s-a dublat in ultimele cinci luni de la 32 de dolari pe baril la 66,23$ vineri la bursa de marfuri din New York. Pretul petrolului a crescut cu 30% luna trecuta, dar se afla cu mult sub valoarea pe care o avea in aceeasi perioada a anului trecut de aproximativ 130 de dolari pe baril.
 
Zona euro se apropie de deflatie
Inflatia anuala din zona euro a scazut in mai la 0%, pentru prima data in ultimii 13 ani, din cauza celei mai severe recesiuni din ultimele sase decenii care a determinat companiile sa reduca preturile.
Inflatia a scazut la zero de la 0,6% in aprilie.
O scadere de 50% a preturilor energiei in ultimul an impinge inflatia din zona euro in teritoriu negativ in conditiile in care companiile fac concedieri si reduc preturile pentru a face fata crizei economice.
"Vom vedea primele rate negative in iunie si sunt sanse mari sa ramana in acest teritoriu pana in septembrie", a declarat Silvio Peruzzo, economist al Royal Bank of Scotland din Londra.
Jean Claude Trichet, seful Bancii Centrale Europene, declara recent ca se asteapta ca rata inflatiei in zona euro sa scada in continuare si sa intre in teritoriu negativ, dar sa revina pe crestere in a doua parte a anului.
 
Bancherii nu se grabesc sa dea credite
Imprumuturile acordate de banci gospodariilor si companiilor private din Europa au avansat in aprilie cu cel mai redus ritm inregistrat pana acum, un semnal ca bancile nu sunt inca dispuse sa isi asume riscul de a finanta sectorul privat.
Imprumuturile catre sectorul privat au crescut cu 2,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa o crestere de 3,2% in martie, conform Bancii Centrale Europene. Luna la luna, imprumuturile acordate sectorului privat au scazut cu 0,2%.
"Evolutia modesta a creditarii reflecta pe de o parte o cerere slaba, dar si o inasprire a conditiilor de creditare", considera Juergen Michels, economist-sef pe zona euro la Citigroup.