Business Internaţional

Economia Ucrainei este o ruina, crede noul presedinte

25.02.2010, 23:05 16

Noul presedinte ucrainean Victor Ianukovici a declarat indiscursul inaugural ca a preluat puterea intr-un moment in careUcraina are datorii colosale, economia este ruinata, iar saraciaeste un cuvant caracteristic, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

"Incepem astfel o noua perioada de istorie. Statul se aflaintr-o perioada dificila", a spus el in timpul discursului deinaugurare, adaugand ca fosta republica sovietica se confrunta cu"datorii colosale, saracie, o economie in picaj si coruptie".

Ianukovici a promis sa restaureze stabilitatea de pe scenapolitica si sa recastige sprijinul celorlalte state in lupta cucriza.

"Ucraina are nevoie de o strategie inovativa care sa permitaeconomiei sa avanseze, iar o astfel de strategie este dezvoltata deechipa noastra", a spus el.

Economia Ucrainei a fost puternic afectata de criza mondiala,care i-a redus in principal exporturile vitale de otel si produsechimice si a injumatatit valoarea grivnei in raport cu dolarul inultimele 18 luni.

Ucraina este dependenta de programul de 16,4 mil. dolari de laFondul Monetar International, insa transele au fost suspendate lasfarsitul anului trecut, si o reinnoire a legaturilor este posibiladoar dupa ce se va putea vorbi de o economie stabila.

Ministerul de finante a anuntat ca o misiune tehnica de la FMIar putea vizita statul pe 7 aprilie. Aceasta este de regula urmatade o vizita oficiala a Fondului, care decide ulterior daca reiaprogramul.

Anul 2010 a inceput mai bine pentru Ucraina, a carei economie ainregistrat o crestere de 7,5% in ianuarie, impulsionata deexporturi si agricultura, conform datelor bancii centrale.Productia industriala, care reprezinta 25% din PIB, a avansat cu11,8% in ianuarie fata de aceeasi luna a anului trecut. Declinulanual al PIB-ului a incetinit la 7% in trimestrul patru, de la15,9% in trimestrul trei si o rata record de 20,3% in primele treiluni din 2009. Pe intreg anul 2009 economia a scazut cu 15%.