Business Internaţional

Economiile emergente nu ar mai trebui să se bazeze pe dolar

Economiile emergente nu ar mai trebui să se bazeze pe dolar

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

29.08.2011, 00:00 203

Economiile emergente ar trebui să găsească alte modalităţi de a se proteja de crizele globale şi să renunţe la preferinţa pentru datoriile guvernamentale americane, apreciază un economist prezent la simpozionul anual al băncilor centrale de la Jackson Hole.

Obligaţiunile Trezoreriei SUA şi alte tipuri de datorii guvernamentale ale economiilor avansate sunt lichide, dar nu şi sigure, spune Eswar Prasad, profesor la universitatea americană Cornell, citat de Reuters. El consideră că statele emergente care caută protecţie faţă de şocurile globale prin investirea în datorii americane s-ar proteja mai bine dacă ar crea un fond comun care să fie accesat pe timp de criză.

În acest mod, ţările vor avea la dispoziţie rezerve pentru rezolvarea eventualelor probleme fără a împovăra portofoliile de investiţii cu datorii care s-ar putea dovedi nerentabile. Creşterea accentuată a datoriilor şi perspectivele slabe de creştere economică din SUA vor face ca pe parcursul timpului dolarul să-şi continue declinul în faţa monedelor economiilor cu dezvoltare mai rapidă, ceea ce ar eroda valoarea investiţiilor străine ale economiilor emergente.