Business Internaţional

Economiile Estoniei si Letoniei au aterizat dur

13.06.2008, 19:30 6

Cifrele legate de cresterea economica anuala pe primul trimestru din Estonia si Letonia au fost revizuite recent in jos, pana la 0,1% in cazul Estoniei, intensificand temerile legate de posibilitatea intrarii in recesiune a acestor state baltice aflate candva in crestere puternica, conform Guardian.
Alte date indica faptul ca inflatia isi continua cresterea constanta, sporind problemele din regiune.
Rata de crestere a economiei letone a atins 3,3% in primele trei luni ale acestui an, rata revizuita de la 3,6%, in scadere de la 8,1% in trimestrul patru al anului trecut. Rata de crestere a Estoniei a fost revizuita de la 0,4%.
In primul trimestru al anului trecut, cele doua tari inregistrau cresteri de doua cifre: 11,3% in cazul Letoniei si 10,1% in cazul Estoniei.
Lituania, unde cresterea s-a mentinut constanta la 6,9% in primul trimestru, pare intr-o forma mai buna, spune Violeta Klyviene, analist in cadrul Danske Bank.
Ministrul de finante leton, Atis Slakteris, s-a aratat calm.
"Ceea ce este important este ca PIB-ul continua sa creasca, ceea ce inseamna ca activitatea economica este si ea in crestere", a declarat acesta, adaugand ca guvernul trebuie sa sprijine industria si exporturile. Banca centrala a anuntat ca rata de crestere pe intregul an 2008 ar putea fi cuprinsa intre 3 si 4%, o estimare revizuita de la 5%.
Evolutia micilor state baltice este monitorizata datorita efectelor posibile ale acesteia asupra profiturilor bancilor nordice cum ar fi Swedbank si SEB, in prezent foarte active in regiune. Pana acum, incetinirea economica nu a avut drept rezultat o crestere semnificativa a creditelor neperformante sau a somajului.
Fata de trimestrul anterior, economia Letoniei a scazut cu 4,5%, desi ajustata sezonier a avansat cu 0,1%.
Economia Estoniei a scazut cu 0,5% fata de trimestrul anterior. Cresterea sa anuala de 0,1% este cea mai redusa din 9 ani, si in scadere de la 4,8% in ultimul trimestru al anului trecut. "Per ansamblu, cresterea a stagnat in ambele tari, pe fondul cererii interne reduse", a declarat Anssi Rantala, economist in cadrul Nordea Baltic. Acesta a remarcat ca exporturile au scazut in Estonia, in timp ce in Letonia acestea au crescut.
Un motiv este reprezentat de faptul ca de la inceputul anului trecut Rusia si-a reorientat comertul de tranzit cu produse petroliere dinspre Estonia catre propriile porturi pe fondul deteriorarii relatiilor sale cu statul baltic. Comertul de tranzit prin Letonia si Lituania s-a intensificat.
Conform datelor legate de inflatie, preturile au urcat in Letonia cu 17,9% in mai fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 0,9% fata de luna anterioara. In Lituania, indicele preturilor de consum a inregistrat o crestere de 0,8% fata de luna anterioara si de 12% fata de anul anterior. Inflatia din Estonia a atins 11,3%, in scadere de la 11,4% in aprilie.