Business Internaţional

Estul nu mai este prapastia care statea sa inghita bancile

11.10.2009, 23:15 12

Temerile legate de declansarea unei crize pe fondul declinurilordin Europa Centrala si de Est s-au temperat, insa analistiiavertizeaza ca este prematur sa excludem din calcul o inrautatire asituatiei, scrie CNN Money.

Dupa ce bancile americane au fost puternic zguduite de criza intoamna anului trecut, unii observatori avertizau ca pierderileuriase pe care le aveau in fata institutiile europene ar fi pututgenera o noua runda de turbulente in sectorul bancar.

De atunci insa pietele si-au revenit, dupa ce guvernele auangajat mii de miliarde de dolari pentru a sprijini bancile, iarinstitutii ca Fondul Monetar International au imprumutat guvernelemai mici aflate in criza de lichiditate. Pana acum, Europa a evitatun colaps.

"Ne-am retras in mod clar de pe marginea prapastiei", a declaratMary Stokes, economist pe piete europene aflate in curs dedezvoltare in cadrul RGE Monitor.

Un semn de intrebare legat de soliditatea sectorului bancareuropean vizeaza tarile in curs de dezvoltare din regiune, cum arfi tarile baltice Letonia, Lituania si Estonia si stateest-europene ca Ungaria.

Cresterea inregistrata de acestea in deceniul anterior a fostalimentata de un volum urias de finantare de la banci din Suedia sialte tari vest-europene.

Temerea a fost ca o reducere dramatica a fluxurilor deinvestitii straine ar duce la prabusirea acestor economii, afectandvaloarea monedelor acestora si lasand oamenii in incapacitatea dea-si rambursa creditele contractate in euro, franci elvetieni sicoroane suedeze.

Un val suficient de mare de default-uri ar afecta puternicbilanturile bancilor europene, declarau scepticii. Existau temerica bancile mari, care se confruntau deja cu pierderi de miliardelegate de investitii in titluri ipotecare americane, ar complicasituatia intrerupand creditarea catre tarile mai putin bogate aleEuropei.

Acum, dupa un an, tarile aflate in curs de dezvoltare seconfrunta intr-adevar cu probleme majore. In Letonia, de exemplu,rata somajului a inregistrat mai mult de o dublare in ultimul an,iar analistii se asteapta ca reducerile salariale si de locuri demunca sa continue anul viitor.

Iar, asemenea bancilor americane, bancile din Europa nu au admisinca pierderi substantiale. Institutiile de supraveghere asectorului bancar au avertizat ca institutiile europene s-ar puteaconfrunta cu pierderi legate de credite de peste 500 de miliarde dedolari pana la sfarsitul anului 2010.

Insa, desi declinurile economice sunt intr-adevar severe, panaacum cel mai sumbru scenariu nu s-a materializat. "Se pare cabancile europene care au investit in tarile centrale siest-europene isi mentin prezenta aici", a declarat presedinteleBancii Mondiale Robert Zoellick.