Business Internaţional

Estul ramane un mediu ostil pentru banci

Estul ramane un mediu ostil pentru banci
14.01.2010, 23:07 23

Bancile din Europa de Est "nu au scapat de pericolele ceplaneaza asupra lor", iar perspectivele industriei financiare dinaceasta regiune, care cel mai probabil nu va reusi sa iasa dinrecesiune in acest an, raman "ingrijoratoare", este concluzia unuiraport al Capital Economics, scrie Bloomberg.

"Posibilitatile de finantare nu sunt promitatoare" pentruUngaria, Romania, Bulgaria si statele baltice - Letonia, Lituaniasi Estonia", a spus Neil Shearing, economist pe piete emergente incadrul Capital. "Conditiile de creditare este posibil sa ramana lafel de dure, deoarece ranile provocate de excesele din deceniultrecut nu s-au vindecat inca."

Cele sase economii vor continua sa se contracte si in 2010,motiv pentru care cererea pentru imprumuturi, precum credite deconsum sau ipotecare, va scadea, a spus Shearing. Ritmul lent decrestere al volumului de credite reflecta faptul ca in continuarecompaniile si gospodariile incearca sa isi reduca gradul deindatorare, si nu faptul ca s-au inasprit conditiile de creditare,a mai adaugat el.

Diviziile din Est ale bancilor din Austria, Italia, Germania siSuedia au raportat o crestere importanta a volumului de crediteneperformante dupa ce anul trecut monedele nationale ale acestorstate s-au depreciat, majorand ratele creditelor denominate invaluta.

Cea mai mare pondere a creditelor neperformante in total este inLetonia, Estonia, Romania si Bulgaria, cu 14,5%, 12%, 11,2% sirespectiv 10,1%, conform Capital Economic. In Ungaria, 9,5% dinimprumuturile acordate sunt neperformante, iar in Lituania 8,2%,potrivit lui Shearing.

Creditele denominate in valuta reprezinta 91% din total inLetonia, 87,1% in Estonia si 71,8% in Lituania. In Ungaria, Romaniasi Bulgaria, acestea reprezinta aproximativ doua treimi. Situatiabancilor din Polonia, Cehia, Slovacia si Turcia este relativstabila, a mai spus Shearing. Aici, volumul creditelor in valuta nueste foarte mare, gospodariile si companiile au acces mai usor lacredite comparativ cu restul statelor din regiune, iar posibilitatide finantare exista.