Business Internaţional

Euro a contribuit la stabilitatea economica a Europei, dar nu a adus cresterea sperata

14.10.2004, 00:00 15



Euro a contribuit intr-adevar la stabilitatea economica in Europa, dar nu a adus cresterea sperata, a declarat despre primii cinci ani ai monedei unice comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, citat de EU Observer.



"In general, Uniunea Economica si Monetara a reusit sa promoveze stabilitatea la nivel macroeconomic, dar nu a adus inca si dinamism economic", a explicat Almunia.



Potrivit comisarului pentru afaceri economice si monetare, lipsa de dinamism se datoreaza inflexibilitatii pietelor de bunuri si a fortei de munca din zona euro.



Comisarul spaniol s-a aratat dezmagit in special de rata lenta de crestere, in comparatie cu cea inregistrata de Statele Unite ale Americii. "Pentru prima oara intr-o generatie, zona euro are o rata a cresterii productivitatii factorilor inferioara celei a SUA", a afirmat comisarul.



In ciuda acestor probleme, Almunia a numit moneda unica europeana "a doua valuta ca importanta pe piata internationala", notand si ca aproximativ 50 de tari au un regim al cursului de schimb legat de euro.



Majoritatea participantilor la conferinta de la Amsterdam de luni, in care au fost evaluate performantele monedei unice in primii cinci ani de viata, au apreciat drept buna evolutia noii valute internationale, care a fost oficial introdusa in 1999 (bancnotele si monedele au venit mai tarziu, in 2002).



Ministrul de finante olandez, Gerrit Zalm, a declarat ca datorita monedei unice, ratele de dobanda au scazut si stabilitatea preturilor a fost asigurata, desi a mai stirbit din controlul economic detinut de guverne.



Almunia a mai recunoscut ca de vina pentru diminuarea credibilitatii euro au fost crizele legate de reglementarile deficitului bugetar -cuprinse in Pactul de Stabilitate si Crestere. Nici statele membre nu au dat o mana de ajutor, nereusind sa implementeze masurile de imbunatatire a competitivitatii la nivel european.



In ciuda unei "abundente de teluri", "implementarea deficienta si executia la nivel national" constituie inca obstacole in calea progresului.





Cipru si Letonia, gata pentru ERM II



Doua noi membre ale Uniunii Europene se apropie de momentul adoptarii euro. Cipru si Letonia ar putea fi, potrivit lui Almunia, urmatoarele state care sa se alature mecanismului de schimb valutar european II (Exchange Rate Mechanism II- ERM II), la care orice tara nou admisa in Uniunea Europeana trebuie sa participe timp de doi ani inainte de putea adopta euro.



Potrivit mecanismului de schimb valutar, monedele nationale ale statelor membre UE pot varia numai intr-un culoar ingust fata de moneda unica europeana.



Letonia si Cipru vor urma Estonia, Lituania si Slovenia, care au intrat deja in acest mecanism.



Euro este moneda comuna a 12 state din Uniunea Europeana (Irlanda, Franta, Spania, Portugalia, Italia, Austria, Germania, Finlanda, Belgia, Olanda, Luxemburg si Grecia). Dintre celelalte trei "vechi membre UE", Suedia a refuzat anul trecut, in urma unui referendum, la oferta de a "intra in club", iar perspectiva pare la fel de indepartata pentru Marea Britanie si Danemarca.



Noile state se grabesc insa sa adopte euro, cu toate ca va lua, probabil, mai mult timp tarilor mai mari precum Polonia si Republica Ceha, sa indeplineasca toate criteriile necesare.





Europa devine o locatie investitionala tot mai atractiva



Tarile europene au mai urcat cateva locuri in topul celor mai atractive locatii de investitii, se arata intr-un raport publicat de firma de consultanta ATKearney, preluat de EU Observer. Sondajul masoara increderea directorilor celor mai mari companii din lume in diverse locatii investitionale.



Marea Britanie este in fruntea tarilor europene, plasandu-se pe locul patru ca atractivitate pentru investitiile straine directe, in urma Chinei, a SUA si a Indiei.



Germania este pe locul cinci, iar Franta si Italia intra din nou in topul mondial al primelor zece locatii preferate de investitori, pe locurile sase si respectiv noua.



In schimb, situatia nu arata prea roz in estul Europei, unde tarile nou intrate in UE nu mai prezinta acelasi interes pentru investitori. Polonia, de exemplu, a cazut de pe locul patru pe 12. Cehia si Ungaria au alunecat si ele in top.



"Acum ca noutatea statutului de membru al UE nu mai este resimtita la fel, investitorii urmaresc cu interes performantele acestor piete in conditiile provocarilor din mediul comunitar", se arata in raport. ioana.leaua@zf.ro