Business Internaţional

Euro se depreciaza si fata de dolar, si fata de yen

22.06.2004, 00:00 10

Moneda europeana s-a depreciat fata de yen si dolar, in ciuda faptului ca se asteapta ca rapoartele din aceasta saptamana sa arate ca directorii executivi si investitorii din Germania au devenit mai optimisti in luna iunie.
Indicele de incredere in afaceri, calculat de institutul Ifo, cu sediul la Munchen, ar putea ajunge in iunie la un record in cinci luni, de 96,5 puncte, de la 96,1puncte, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, in care au fost intervievati 46 de economisti. Indicele ZEW al increderii investitorilor si analistilor ar putea creste pentru prima oara in ultimele sase luni, de la 46,4 la 47,5, a aratat un alt sondaj.
Traderii de contracte futures apreciaza ca dolarul va pierde teren in fata yenului.
Ieri moneda europeana era cotata la 1,2115 dolari. Dolarul american se tranzactiona la 108,3500 yeni.
Yenul a cunoscut cea mai substantiala crestere fata de dolar din ultimele opt saptamani si s-a apreciat si fata de moneda europeana, pe fondul celei mai lungi perioade de expansiune a economiei japoneze din 1997.
Saptamana trecuta, Banca Japoniei si-a ridicat estimarea de crestere economica, motivandu-si decizia pe faptul ca economia este in cea mai buna forma din 1991.