Business Internaţional

Euro, una dintre monedele cu cea mai slaba performanta din acest an

24.10.2005, 18:28 15

Moneda unica europeana a avut una dintre cele mai slabe evolutii din lume in 2005, una dintre principalele cauze fiind rata redusa a dobanzii de referinta practicate de Banca Centrala Europeana, scrie EuObserver.

Cotidianul Financial Times Deutschland a raportat ca in urma unei comparatii realizate in randul a 58 dintre monedele principale ale lumii, euro ocupa numai locul 50. In anul 2005, euro s-a depreciat nu numai fata de dolar, lira sterlina sau yen, dar si fata de lira turceasca sau realul brazilian.

Mario Mattera, strategist la banca Metzler, crede ca declinul euro a fost cauzat de cresterea slaba din zona euro, dar si de nivelul relativ scazut al ratei dobanzii de referinta. "In prezent nu exista o perspectiva de crestere accentuata, nici rate ale dobanzii atractive care pot atrage investitorii", spune Mattera.

Aceste motive structurale care se afla in spatele declinului euro erau deja prezente in 2004, in momentul in care moneda europeana a atins o cotatie record fata de dolar. Totusi, performantele slabe ale euro au iesit la suprafata in momentul in care Fed a inceput sa majoreze rata dobanzii de referinta in 2005, iar Banca Centrala Europeana (ECB) a ales sa mentina nivelul acesteia constant.

ECB a mentinut rata dobanzii fixa la 2% 28 de luni consecutiv, perioada in care americanii au majorat-o de la 2,25% la 3,75%, ceea ce a facut ca moneda americana sa fie mai atractiva pentru investitori.

Expertii considera ca impasul politic in care a ajuns Uniunea Europeana dupa votul negativ al francezilor si olandezilor a afectat de asemenea ratingul euro.

Mattera a adaugat ca pe langa aceste motive dubiile legate de capacitatea de reformare a Uniunii Europene au fost mari si ca rezultatele alegerilor din Germania au sporit incertitudinea.

Intre timp, cinci institutii germane de prestigiu au cerut pe 20 octombrie Bancii Centrale Europene sa creasca rata dobanzii de referinta cu 0,5% in 2006, conform Financial Times. Acestea au declarat ca cele mai recente date indica o crestere a inflatiei.

"Daca ECB nu reactioneaza, ar fi greu de explicat, in special in cazul in care cresterea economica din zona euro va creste", au explicat institutiile.

Politicieni europeni de top au cerut adesea ca ECB sa reduca si nu sa majoreze ratele, pentru a reduce costurile imprumuturilor si pentru a potenta economia. Apelul pentru cresterea ratei dobanzii a fost sustinut de cinci dintre cele sase institute germane, care intr-un raport comun au aratat ca previziunile de crestere economica a Germaniei s-au redus de la 1,5% la 1,2%.



Cursa de apreciere a dolarului continua

Perioada castigatoare a dolarului a continuat, investitorii straini fiind atrasi de dobanzile in crestere, scrie Bloomberg. A fost a sasea saptamana consecutiva de apreciere a monedei americane fata de yen si a sasea din sapte fata de euro. Dolarul s-a apreciat cu 5,7% fata de yen si cu 3,8% fata de euro. Performanetele dolarului sunt determinate de investitorii straini care schimba monedele locale pentru a achizitiona active americane si care au beneficii mai mari decat cele aduse de bondurile din tarile lor. Intr-un raport al departamentului de trezorerie se arata ca investitorii internationali au crescut participatia la activele americane cu 91,3 miliarde de dolari (76,23 de miliarde de euro), cel mai mult din aprilie 2004.