Business Internaţional

Europa are cea mai micaa inflatie din ultimele cinci luni

01.10.2004, 00:00 21



Rata inflatiei pentru cele douasprezece state euro a scazut in septembrie la un minim al ultimilor cinci luni, in contextul in care stagnarea cheltuielile de consum a incurcat planurile companiilor de pasare a costurilor mai mari cu energia catre consumatori, relateaza Bloomberg.



Ritmul anual de crestere a preturilor s-a diminuat la 2,2% fata de cel 2,3% corespunzator lui august, conform unei estimari preliminare a Eurostat, biroul de statistici al Uniunii Europene din Luxemburg. Este a cincea luna in care inflatia s-a situat peste limita de 2% a Bancii centrale Europene.



Companii precum Volkswagen, primul producator din Europa, si Ikea, cel mai mare comerciant de mobila din lume, au operat reduceri de preturi pentru stimularea cererii. Redresarea alimentata de exporturi a economiei regiunii euro in valoare de 8.700 miliarde de dolari a incetinit in cel de-al doilea trimestru, ritmul cresterii cheltuielilor de consum injumatatindu-se.



"Odata cu cresterea preturilor la energie, suntem martori la o incetinire a cresterii economiei globale si la o presiune de diminuare a salariilor", a declarat James Carrick, economist la ABN Amro din Londra. Preturi mai mari la petrol inseamna "mai putin bani alocati pentru celelalte bunuri".



Volkswagen a anuntat miercuri o oferta de 975 de euro pentru modelul Golf, a treia masura de stimulare a cererii din acest an.



Cu un nivel al somajului de 9% care se mentine la un record al ultimilor cinci ani, consumatorii isi cheltuiesc cu grija banii. Francezii si spanioli stau mai bine la capitolul consum decat Germania si Italia, cele patru tari reprezentand patru cincimi din economia euro.



Petrolul a crescut cu 52% in acest an, in timp ce cheltuielile de consum s-au majorat cu doar 0,3% pe cel de-al doilea trimestru fata de primul.



Pentru a sprijini redresarea, BCE mentine rata dobanzii de referinta la 2% inca din iunie anul trecut, cel mai mic nivel din reguine, pentru ultimele sase decenii. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet a declarat saptamana trecuta ca este "are incredere" ca inflatia va scadea sub plafonul de 2% al bancii, pe parcursul anului viitor.



Cresterea economica trimestriala in statele euro a incetinit la 0,5%, de la 0,6%. Comisia europeana estimeaza ca regiunea va creste cu aproape 2% in acest an, totusi un nivel pe jumatatea celui din SUA.
dan.zavoianu@zf.ro