Business Internaţional

Europa de Est iese greu din recesiune: BERD: Estul este cea mai mare victima a crizei

Europa de Est iese greu din recesiune: BERD: Estul este cea mai mare victima a crizei
30.09.2009, 00:00 19
Europa Centrala si de Est a fost regiunea cea mai lovita decriza economica si va avea nevoie in continuare de sustinerefinanciara din partea institutiilor internationale, este concluziala care a ajuns Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare(BERD).
Institutia anunta ca "nu exista nicio urma de indoiala cacriza mondiala actuala a afectat fostele state comuniste cueconomii in tranzitie mai mult decat orice alta regiune".
Pe de alta parte, banca a facut apel la guvernele din intreagalume pentru o majorare a capitalului cu 50%, bani necesari pentru areduce impactul crizei economice in Europa Centrala si de Est,scrie Financial Times.
Bani pentru credite
Banca multilaterala, controlata de 60 de guverne, printre caresi cei 27 de membri ai Uniunii Europene, Statele Unite si Japonia,are nevoie de inca 10 mld. euro - o suma modesta in contextulsumelor pe care guvernele le-au injectat pe pietele financiare -pentru a putea sa acorde mai multe credite statelor din regiune sisa compenseze pentru o scadere puternica a fluxurilor private decapital in tarile foste comuniste.
Anuntul BERD sugereaza ca statele fost comuniste ar putea aveanevoie de sprijin extern de la institutiile guvernamentale sicvasi-guvernamentale pentru o perioada. In traducere libera: nu vacomplaceti. Acesta este un mesaj pentru piete, care au evoluatsatisfacator dupa ce in primul trimestru al acestui an au traversatcea mai dificila perioada. Cu toate acestea nu trebuie ignorat caaprecierea actiunilor companiilor din Europa Centrala si de Estlistate la bursa paleste in comparatie cu performanta celorlaltepiete emergente.
Investitorii din Europa Centrala si de Est nu aveau nevoie deo confirmare in ceea ce priveste situatia din regiune.
Mesajul ii are printre destinatari si pe ministrii de finante,pe oficialii guvernamentali si pe bancherii care urmeaza sa seintalneasca in Istanbul peste cateva zile la intalnirea anuala aFondului Monetar International. Presedintele BERD Thomas Mirow aredreptul de a se asigura ca intr-un moment in care intreaga lume seconfrunta cu probleme, coltul sau de lume nu este uitat.
Modificare in sens negativ apreviziunilor
Desi ultimele previziuni prezentau regiunea intr-un ton maifavorabil, BERD a modificat in sens negativ estimarile proprii siprevede un declin de 6% al Produsului Intern Brut din regiune, increstere cu 1% fata de estimarile din luna mai.
Previziunile BERD nu ar trebui sa provoace panica. Sansele cascenariul de groaza din urma cu sapte luni sa se repuna in scenasunt foarte mici. Atunci, Letonia se afla la un pas de intrarea infaliment national, iar regiunea era cuprinsa de panica. Toatestatele se temeau de o posibila contagiune.
Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, care auintervenit in sprijinul Letoniei cu fonduri, si care au intins omana de ajutor si Ungariei, Ucrainei, Romaniei si altor state aleUniunii, sunt pregatite sa intervina din nou.
Exista si state care au reusit sa traverseze cea mai dificilaperioada fara ajutor extern. Cele mai concludente doua exemple suntRusia, cea mai mare economie a regiunii, si Polonia, care a reusitperformanta de a ramane pe plus in fiecare trimestru dupa ce aizbucnit criza.
Autoritatile din Rusia finanteaza cu succes bancile care seconfrunta cu probleme din uriasele rezerve ale statului, in timp ceoficialii polonezi au reusit sa depaseasca fara prea mari pierdericea mai dificila perioada.
Agentia de rating Fitch a avertizat intr-un raportautoritatile din Cehia, Ungaria si Polonia ca in perioada 2008 -2010 datoriile guvernamentale ale statelor ar putea creste cu 10%din PIB.
Aceste probleme sunt cu atat mai acute in regiune cu catstatele de aici sunt dependente de finantare externa.