Business Internaţional

Europa de Est isi va reveni mai greu decat restul lumii

29.06.2009, 00:00 14

Fondul Monetar International (FMI) si-ar putea majora estimarile privitoare la evolutia economiei mondiale in cateva saptamani, in conditiile in care au aparut semne ca criza financiara incepe sa se tempereze.

FMI avertizeaza in acelasi timp ca in unele regiuni emergente persista unele probleme serioase, scrie The Guardian.
"Dupa doua trimestre de scaderi dramatice, apar semne ca rata declinului economiei mondiale se modereaza", a declarat John Lipsky, director executiv adjunct in cadrul FMI.
El a sustinut ca redresarea pietelor emergente va depinde de o revenire a economiilor avansate. "Redresarea modesta" din acest an va incepe din Asia, insa exista inca temeri serioase in Europa Centrala si de Est, a declarat oficialul FMI. Atat Lipsky, cat si Christian Noyer, membru al consiliului guvernator al BCE, au declarat ca tari ca Letonia nu vor avea de castigat de pe urma unei aderari timpurii la zona euro.
"In urmatoarele saptamani, ne vom aduce la zi estimarile de crestere la nivel mondial si ne vom modifica probabil usor in sus proiectiile, in special pentru 2010", spune Lipsky.
Comentariile lui sunt ultimele dintr-o serie de declaratii venite din partea unor strategi si oficiali ce sugereaza ca cea mai severa faza a crizei ar putea fi pe sfarsite, urmand o perioada nesigura de stabilizare si mai apoi una de redresare graduala.
Ultima estimare a FMI privitoare la PIB-ul mondial, emisa in aprilie, viza un declin de 1,3% in 2009 si o crestere de 1,9% in 2010. Fondul va prezenta estimarile revizuite pe 7 iulie.