Business Internaţional

Eurostatul ar putea deveni mai puternic

08.11.2004, 00:00 18



Sediul biroului de statistica al Uniuni Europene pare potrivit pentru o institutie care a activat pana acum in umbra administratiei europene.



Departe de cladirile atragatoare din sticla si otel din Bruxelles, sediile Eurostat sunt inghesuite intr-o cladire gri din spatele unui mall din Luxemborug. Coridoarele sunt pustii iar peretii nu sunt decoratii cu picturi de valoare sau alte opere de arta. Belgianul Michel Vanden Adeele, seful unei echipe de 650 de persoane, se auto-caracterizeaza "eurocrat", refuzand sa raspunda la intrebari legate de politica.



Anul viitor, insa, Eurostatul ar putea capata o mai mare atentie si o mai mare influenta.



Luna trecuta a iesit la iveala ca Grecia a manipulat cifrele bugetului, mai multi ani la rand, pentru a se dovedi capabila sa adopte euro spre sfarsitul anilor '90. In urma acestui fapt, memrii Comisiei Europeane responsabili pentru Eurostat au decis ca agentia sa primeasca putere pentru auditul datelor trimise la centru de guvernele membre. Ministrii de finante ai UE au cerut comisiei sa ia in calcul propunerea lansata de comisarului pe probleme monetare, Joaquin Almunia, care va ramane probabil in functie, indiferent de rezultatul recentului scandal asupra noii echipe de comisari.



Paa acum, unele guverne nationale au respins aceasta idee, sugerand chiar ca propriile birouri de statistica ar trebui sa primeasca o mai mare independenta. "In Franta avem 6.500 de statisticieni angajati", a afirmat ministrul de finante al Frantei, Nicolas Sarkozy, la o reuniune a ministrilor de finante ai UE.



"Va puteti imagina ducerea la capat a unei asemenea sarcini, pentru toate cele 25 de state membre, din Luxembourg?".



Analistii si diplomatii se asteapta la o solutie de compromis, care ar putea include si un rol mai puternic pentru Curtea Auditorilor a UE, care supravegheaza bugetul intern al uniunii.



Indiferent de rezultat, atat controversa asupra datelor statistice publicate de Grecia cat si un scandal propriu al Eurostat, au atras atentia asupra agentiei.



Fondata in 1953, micul birou de statistica al aliantei de dupa razboi, Eurostat, a devenit una dintre cele mai importante agentii ale uniunii, producand analize asupra inflatiei, PIB-ului si a deficitelor nationale, informatii de care beneficieaza atat comisia cat si BancaCentrala Europeana.



In luna iulie a anului trecut, fostul director al Eurostat, Yves Franchet, si un alt oficial de varf au fost mutati pe alte functii dupa ce s-a descoperit ca 900.000 de euro au fost transferati din Eurostat catre diverse conturi bancare din Luxembourg. Franchet, care s-a retras intre timp, a afirmat ca acele conturi fusesera alcatuite pentru o administrare mai eficienta a platilor facute de companii private in schimbul rapoartelor de statistica ale Eurostat. In final, nu a fost deschis un proces penal in acest caz.



Numit de comisie pentru a-l inlocui pe Franchet, Vanden Abeele, in varsta de 62 de ani, este un economist belgian pragmatic, cu trei decenii de experienta in cadrul institutiilor europene. Acesta a castigat admiratia multora pentru schimbarile introduse. Eurostat obisnuia sa isi vanda serviciile online celor interesati, insa acum totul este gratuit. Eurostat mai obisnuia sa publice date din zona euro asupra preturilor, PIB, si somajului la 35 de zile de la sfarsitul fiecarei luni, fortand astfel multi economisti sa recurga tot la agentiile nationale pentru a face rost de cifre. In prezent agentia publica estimari pentru inflatie si informatii asupra nivelului de vanzari cu amanuntul "aproape instantaneu", la sfarsitul fiecarui luni.



"Piete ne acorda acum o mai mare atentie", a declarat Gwyn Hacche, economist in cadrul bancii HSBC din Londra. "(Eurostat) a grabit putin lucrurile."



Dar in cazul in care o tara trimite informatii eronate, Eurostat nu poate face mare lucru. Agentia isi strange datele de la agentiile nationale de statistica. Daca Europa vrea sa prospere folosind o singura moneda, afirma sustinatorii unei mai mari puteri a Eurostat, uniunea are nevoie de informatii de incredere.



Sustinatorii Eurostat au facut un mare caz din cifrele eronate lansate de Grecia. Spre sfarsitul anilor '90, Atena si-a diminuat deficitul bugetar cu mai multe puncte procentuale reusind pe ultima suta de metri sa adopte euro. Aceasta trecuse atunci cu bine testul la care sunt supuse statele care vor sa foloseasca moneda comuna si conform caruia deficitul trebuie sa fie sub 3% din PIB. De cand a venit la putere, in martie, un nou guvern grec a dezvaluit ca Grecia nu a inclus in rapoartele sale mai multe miliarde de euro, in fiecare an din 2000 incoace. In 2003, de exemplu, deficitul real a fost de 4,6% din PIB si nu de 1,7%.



"La aceste lucruri ne-am fi asteptat de la Bolovia, nu de la Bruxelles", a declarat Peter Morici, economist in cadrul Universitatii din Maryland, un expert in euro si un sustinator al unei mai mari puterii a Eurostat.



Dupa ce s-au anuntat datele revizuite ale Greciei, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a transmis unui comitet al Parlamentului European ca statisticile eronate ar putea afecta credibilitatea zonei euro.



Atunci cand miza este mare, exista o tendinta de a manipula cifrele, este de parere Vanden Adeele. Singura masura luata de Eurostat in acest sens este un "acord ca intre gentlemeni". In prezent, tarile nu pot fi obligate sa ofere clarificari suplimentare asupra datelor oferite.



Purtatorul de cuvant al Eurostat, Philippe Bautier, crede ca o mai mare influenta a agentiei in auditul informatiilor foarte sensibile la factorii politici, precum deficitele, PIB si inflatia necesita o majorare a bugetului anual de 56 de milioane de euro si un personal mai mare - "cativa satisticieni si cateva sute de mii de euro in plus pentru acoperirea cheltuielilor de calatorie ale acestora."



Ministrul german de finante, Hans Eichel, crede ca situatia Greciei nu presupune "ca toata lumea sa sufere".



Unii noi membrii ai UE, carora le-ar putea fi intarzaiata adoptarea euro in cazul in care asupra lor planeaza anumite suspiciuni, sunt, de asemenea, impotriva unei influente mai mari a Eurostat. "Solutia sta in un sistem intern de contabilitate mai puternic", crede ministrul de finante sloven Dusan Mramor. dan.zavoianu@zf.ro