Business Internaţional

Evolutii contrastante: Occidentul simte iesirea din recesiune, dar Estul mai asteapta

Evolutii contrastante: Occidentul simte iesirea din recesiune, dar Estul mai asteapta
13.08.2009, 17:28 29

Economiile Germaniei si Frantei au crescut in mod neasteptat in al doilea trimestru, reusind astfel sa iasa din cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial mai rapid decat estimasera cei mai multi economisti si strategi. PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,3% in perioada aprilie-iunie fata de primul trimestru, alimentand sperantele ca recesiunea din zona euro se apropie de sfarsit, potrivit Biroului National de Statistica cu sediul la Wiesbaden. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, economia germana a scazut cu 7,1%, scrie Bloomberg. Un stat intra oficial in recesiune dupa ce economia posteaza doua scaderi trimestriale consecutive.

In cazul Frantei, cresterea economica a fost tot de 0,3%, potrivit afirmatiilor ministrului de finante, Christine Lagarde.

"Rezultatele sunt surprinzatoare. Dupa patru trimestre de scadere, Franta reuseste sa iasa la lumina", a declarat Lagarde.

Economistii prevazusera contractii in cazul ambelor state, 0,3% in cazul Germaniei si respectiv 0,2% in cazul Frantei.

In primul trimestru al acestui an, economia Germaniei, cea mai mare la nivel european, a suferit o contractie de 3,8%, al patrulea trimestru de scadere, desi datele au fost revizuite recent in sens pozitiv, pana la -3,5%. Economia Frantei a scazut cu 1,2% in aceeasi perioada. "In conditiile in care economiile Germaniei si Frantei cresc, exista sanse ca in curand sa vedem si intoarcerea zonei euro pe crestere", scrie Ralph Solveen, economist la Commerzbank. "Recesiunea s-a incheiat."

 

Economia Italiei scade cu 0,5%

Tot o economie vest-europeana, insa mai putin norocoasa ca Germania si Franta, este Italia. Produsul Intern Brut al statului s-a contractat cu 0,5% in al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primele trei luni ale lui 2009, pe fondul scaderii consumului si prabusirii volumului exporturilor, potrivit surselor oficiale. Scaderea este insa mai mica decat estimasera economistii.

Rezultatele peste asteptari alimenteaza sperantele ca recesiunea din Italia, cea de-a treia cea mai mare economie din zona euro, scade in intensitate.

Comparativ cu trimestrul doi al anului trecut, scaderea PIB-ului a fost de 6%.

In acelasi timp, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a anuntat ca economiile OCDE ofera semnale ca perspectivele economice se imbunatatesc. Cele mai puternice semnale vin din partea Italiei si Frantei.

"Italia a ramas putin in urma celorlalte state din zona euro, astfel, daca Italia are o evolutie peste asteptari, atunci acesta este un semn bun pentru intregul bloc", a spus Gilles Moec de la Deutsche Bank.

 

Banca centrala a SUA anunta sfarsitul recesiunii

Banca centrala americana (Fed) a sugerat ca cea mai dificila perioadas-a incheiat. Banca centrala a SUA a anuntat ca desi "activitatea economica este posibil sa ramana slaba pentru inca o perioada", se observa deja "semne imbucuratoare". Afirmatiile Fed survin dupa ce banca a decis sa mentina rata de politica monetara la nivelurile minime actuale, intre 0 si 0,25%.

Banca centrala a mai anuntat ca actualele niveluri reduse ale ratei dobanzii de referinta sunt asteptate sa fie mentinute "pentru o perioada prelungita de timp" pentru a ajuta la revenirea economiei.

 

Europa de Est se afunda in recesiune

In Ungaria, recesiunea, cea mai grava din ultimii 18 ani, de dupa caderea cortinei de fier, s-a adancit in trimestrul doi mai mult decat estimasera economistii, dupa ce productia industriala s-a contractat puternic, in trend cu productia agricola.

Declinul anual al Produsului Intern Brut a fost de 7,6% in perioada aprilie-iunie, dupa ce in primul trimestru a fost de 6,7%, potrivit Biroului de Statistica cu sediul la Budapesta. Economistii previzionasera o scadere a economiei de 7,4%. Economia statului s-a contractat cu 2,1% in trimestrul doi comparativ cu precedentul.

"Este posibil ca economia sa fi suferit cea mai ampla contractare in trimestrul doi", a afirmat Daniel Bebesy, managerul fondului de investitii, Budapest Investment Management. Declinul economiei ar putea fi mai lent in urmatoarele sase luni.

In regiune, statele baltice sunt de departe cele mai afectate. In fiecare caz economia s-a contractat in acest trimestru mai puternic decat in primele trei luni ale anului, pe fondul evolutiei dezamagitoare a sectorului de retail si a evaporarii cererii. Economia Letoniei a scazut cu 19,6% in trimestrul doi, dupa ce in precedentul postase un declin de 18%. Estonia anunta o contractare a PIB-ului de 16,6%, iar Lituania este statul a carui economie a scazut cel mai puternic in aceasta perioada, cu 22,4%.

O alta economie care a postat rezultatele aferente celui de-al doilea trimestru este Romania. Scaderea economica a crescut la 8,8%, de la 6,4% in perioada ianuarie-martie.