Business Internaţional

Fed se pregateste de majorari mai agresive ale dobanzii

06.01.2005, 00:00 12



Banca centrala a Statelor Unite ar putea trece la un ritm mai alert de majorare a ratei dobanzii de interventie, ingrijorata de potentialul inflationist al perioadei urmatoare, relateaza CNN Money, preluand informatii din procesul verbal al ultimei intalniri a Fed.



Banca centrala a SUA (Fed) a publicat marti procesul verbal al ultimei intalniri, din 14 decembrie, cand a decis ridicarea dobanzii la imprumuturile interbancare overnight pentru a cincea oara in 2004, pana la 2,25%.



Procesul verbal a fost primul emis in conformitate cu noile reglementari, stabilite tot atunci de banca centrala, potrivit carora procesul verbal al fiecarei sedinte a Fed trebuie dat publicitatii in trei saptamani de la intalnire. Pana acum, procesul verbal al sedintei anterioare era publicat abia dupa urmatoarea intalnire.



Membrii comitetului responsabil cu politica monetara (Federal Open Market Committe) sunt de parere ca eliberarea rapida a informatiei "va ajuta pietele sa interpreteze dezvoltarile economice si sa prevada cursul ratelor de dobanda".



Urmatoarea intalnire a Fed a fost fixata pentru 1-2 februarie, iar investitorii se asteapta la o noua majorare a dobanzii.



In procesul verbal dat publicitatii in aceasta saptamana, se arata ca, pentru moment, riscurile inflationiste nu sunt periculoase, insa banca centrala a SUA este in mod clar ingrijorata de posibilitatile de crestere a preturilor in viitor.



"Un numar de participanti au mentionat recenta depreciere a dolarului pe pietele valutare straine, costul ridicat al energiei si posibilitatea unei incetiniri a cresterii productivitatii ca factori cu tendinta de a spori riscul inflationist", se preciza in procesul verbal. "Per ansamblu, riscul pentru stabilitatea inflatiei este inca redus", se mai arata in document.



Dealerii sunt de parere ca sansele de majorari mai rapide ale dobanzii de interventie sunt mai mari in 2005.



In procesul verbal, Fed atragea atentia ca nivelul de 2,25% este inca sub cel care ar permite pastrarea tendintelor inflationiste sub control si a productiei la potentialul sau.



Potrivit oficialilor Fed, cele cinci majorari de dobanda operate anul trecut (fiecare cu cate 0,25 puncte procentuale) nu au facut decat sa aduca dobanda la un nivel normal, considerat a fi intre 3% si 5%. Unii responsabili americani si-au aratat ingrijorarea ca o politica monetara previzibila ar putea incuraja "acceptarea unor riscuri potential excesive pe pietele financiare".



"Unii membri au declarat ca economia functioneaza aproape de potentialul maxim, fapt care sugereaza ca in curand presiunile inflationiste s-ar putea accentua", a declarat Christopher Low, economist sef la FTN Financial.



Investitorii au apreciat limbajul utilizat de Fed in decembrie ca mult mai transant decat la sedinta anterioara. "Tonul acestui proces verbal este mult mai dur decat in noiembrie", a declarat Ian Shepherdson, economist sef la High Frequency Economics, din Valhalla, statul New York.



"Temerile legate de riscurile inflationiste viitoare sunt de asemenea mai evidente in acest proces verbal", a adaugat Stephenson.



Pentru cei care se asteptau la o pauza in seria majorarilor de dobanda, documentul publicat de banca centrala a SUA a insemnat un motiv de regandire a strategiilor financiare. "Unii se asteptau la discutarea unei pauze. Aici nu este mentionat deloc acest lucru", a declarat Jay Bryson, economist la Wachovia Corp., din Charlotte, Carolina de Nord.



"Eu ma asteptam ca 2,75% sa fie tinta finala, dar dupa ce am citit acest proces verbal, cred ca limita aceasta nu este destul de ridicata", a spus si Robert MacIntosh, economist sef la Eaton Vance Management, Boston.



Dupa publicarea procesului verbal al sedintei Fed, moneda americana a ajuns ieri la cel mai ridicat nivel fata de euro din ultimele trei saptamani, pe baza asteptarilor ca o diferenta tot mai mare de rata a dobanzii intre SUA si Europa sa stimuleze cererea pentru dolar.



"Am vandut agresiv dolari in luna septembrie si ianuarie este prima luna cand cumparam in mod agresiv", a declarat Naeem Wahid, de la HBOS, Londra. "Rata dobanzii va deveni incet un factor determinant pe piata si va invesra situatia", a mai apreciat Wahid.



Ieri, dolarul era cotat la 1,3241 unitati pentru un euro. ioana.leaua@zf.ro