Business Internaţional

Fermierii americani vor avea venituri record anul acesta, în pofida culturilor devastate de secetă

Fermierii americani vor avea venituri record anul acesta, în pofida culturilor devastate de secetă

Autor: Ioana Nita

30.08.2012, 00:01 1014

Anul acesta va fi, probabil, cel mai profitabil din ultimii 40 de ani pentru fermierii din SUA, cu toate că sectorul agricol a fost lovit de cea mai gravă secetă din ultima jumătate de secol, deoarece pierderea recoltelor este acoperită atât de preţurile ridicate ale cerealelor, cât şi de despăgubirile primite de la stat, scrie Financial Times.

Venitul net al fermierilor va creşte anul acesta cu 3,7% faţă de 2011, la 122,2 miliarde dolari, cel mai mare profit înregistrat vreodată în termeni nominali după 1973, potrivit primei prognoze realizată de Departamentul de Agricultură din SUA după ce seceta a pârjolit regiunile în care predomină culturile de porumb.

Majorarea veniturilor agricultorilor se datorează atât creşterii preţurilor porumbului şi ale altor culturi - în urma scăderii ofertei -, cât şi a asigurărilor pentru culturi agricole date printr-un program guverna­mental care despăgubeşte fermierii pentru culturile distruse de secetă, notează WSJ.

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate din vara aceasta şi a solului uscat, prognoza pentru recolta de porumb şi soia din SUA s-a înrăutăţit dramatic, preţurile pentru aceste produse agricole atingând niveluri record. Preţul la care se tranzacţionează porumbul în contractele futures era marţi cu 57% mai mare comparativ cu nivelul de la mijlocul lunii iunie.

Fermele din statele din nordul ţării, precum North Dakota, care nu s-au confruntat cu condiţii meteo nefavorabile, vor înregistra anul acesta câştiguri cu 39% mai mari.

"În esenţă, este o situaţie în care creşterea pre­ţurilor compensează reducerea cantităţilor produse şi vândute de-a lungul anului", a afirmat Mitch Mo­rehart, economist la Departamentul de Agricultură din SUA.

Mulţi fermieri din zonele afectate de secetă şi-au abandonat culturile şi vor cere despăgubiri pentru a-şi acoperi pierderile. Economiştii de la Universitatea Illinois au estimat că din cauza secetei se vor acorda anul acesta despăgubiri brute de aproximativ 30 miliarde dolari. Statul le va acorda producătorilor subvenţii de 11,1 miliarde dolari în 2012, cu 6,7% mai mult decât anul trecut.

Criticii atrag atenţia că toate aceste despăgubiri şi subvenţii sunt acordate în principal pentru ca politicienii din cursa electorală pentru preşedinţie să câştige cât mai multe voturi în statele predominant agricole, precum Iowa şi Ohio.

Însă nu toţi fermierii beneficiază de avantaje. Cres­cătorii de animale şi păsări sunt afectaţi de creş­terea preţului furajelor, iar fermele de lactate se con­fruntă atât cu costurile mari ale furajelor, cât şi cu scă­derea preţului laptelui. "Este important să înţelegem şi să reţinem că mii de familii de fermieri, în special crescătorii de animale şi producătorii de lactate, continuă să fie afectaţi de efectele secetei", a declarat Tom Vilsack, secretarul american pentru agricultură.