Business Internaţional

Fiat incepe sa recastige terenul pierdut pe piata auto italiana

05.02.2004, 00:00 14



Fiat si-a adjudecat o cota de 30,9% din piata italiana in luna ianuarie, cea mai importanta cota castigata de companie dupa luna mai a anului trecut, potrivit unor statistici preliminare prezentate de Ministerul Transporturilor de la Roma.



Vanzarile Fiat au avansat cu 6,1% in ianuarie, fata de prima luna a anului trecut, ritm mai alert decat cel de 5,7% intregistrat de piata auto din Italia.



Fiat a intrat in criza in urma cu doi ani din cauza scaderii drastice a vanzarilor, dar intre timp compania din Torino a lansat trei modele noi, datorita carora a sperat sa-si redreseze situatia financiara.



Un purtator de cuvant a indicat ca vanzarile din Europa au evoluat intr-un ritm la fel de favorabil, Fiat Auto asteptandu-se la o cota de 8,6% din piata.



La 08.42 GMT, actiunile Fiat erau in scadere cu 0,1%, fiind cotate la 5,79 euro, in vreme ce indicele bursier DJ Stoxx aferent sectorului auto european inregistra un declin de 1,2%.



Pe de alta parte, Ministerul Transporturilor din Italia a anuntat ca inmatricularile din cea de-a treia mare piata auto a Europei au totalizat 222.400 unitati, in crestere cu 5,7% fata de ianuarie 2002, chiar daca increderea consumatorilor a atins un minim istoric in luna trecuta.



Statisticile publicate in aceasta saptamana in Franta au aratat ca inmatricularile auto au avansat cu 11,9% in ianuarie, fata de anul precedent.



Expertii industriei de profil prevad ca vanzarile auto din Europa vor progresa cu circa 2% in acest an, in timp ce organismul Centro Studi Promotor considera ca vanzarile de pe piata italiana vor depasi ritmul european si vor creste cu 3,5-4%, partial datorita noilor modele Fiat.