Business Internaţional

„FMI a accelerat criza din Europa de Est”

05.04.2010, 23:08 33

Fondul Monetar International a alimentat criza economica dinEuropa Centrala si de Est anul trecut pentru a crea o situatie incare aceasta regiune sa apeleze la sustinerea sa, considera unbancher central ceh, citat de agentia de presa Thomson Reuters.

Fondul, care a jucat rolul principal in sustinerea Ungariei,Letoniei, Ucrainei si Romaniei, a interpretat in mod eronat datelecu privire la starea economica a regiunii, in conditiile in careinstitutia se afla in cautarea unei misiuni sub noua sa conducere,a declarat Mojmir Hampl, vice-guvernator al bancii centralecehe.

"Este ridicol faptul ca FMI, dintre toate institutiile, a fostcel care a accelerat criza. Inainte de criza, Fondul nu aveapractic niciun client. Cu aceasta criza si sub noua conducere a luiDominique Strauss-Kahn, FMI a gasit o noua misiune si a obtinut maimulte fonduri", a declarat Hampl.

Totusi, Zdenek Tuma, guvernatorul bancii centrale a Cehei, nus-a declarat de aceeasi parere cu viceguvernatorul. "Parereaexprimata de Hampl conform careia FMI-ul a accelerat criza este oparere personala. Aceasta nu este pozitia bancii centrale cehe sinici a mea", a declarat Tuma.

"Tari ca Letonia si Ungaria aveau probleme structurale siprobleme fiscale. Acestea sunt exact cazul in care FMI trebuie saintervina si exact acest lucru s-a intamplat", a adaugat Tuma.

Hampl, pe de alta parte, a declarat ca Fondul a scos in evidentadate care exagerau expunerea bancilor occidentale fata de regiune,pentru ca se ignora faptul ca creditele acordate de subsidiarelebancilor occidentale erau in mare parte acoperite de depozitelocale.