Business Internaţional

FMI a pus deoparte 30 mld. $ pentru Polonia

Autor: Catalina Apostoiu

23.01.2011, 23:38 14

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înlocuit linia de creditflexibilă destinată Poloniei cu un nou acord pe doi ani în valoarede 30 de miliarde de dolari (22 mld. euro), măsură menită să ajutecea mai mare economie est-europeană la capitolul imagine în ochiiinvestitorilor, scrie Bloomberg.

Noul aranjament va înlocui linia de credit de 21 de miliarde dedolari pe care instituţia a aprobat-o pentru Polonia în luna iuliepe o perioadă de un an. În august, agenţia a modificat regulilepentru această facilitate, care este rezervată ţărilor careîntrunesc criterii bazate pe fundamente economice. Facilitatea afost creată în mijlocul crizei financiare, în martie 2009, cuscopul protejării economiilor cu performanţe solide în faţaposibilei contagiuni din partea altor ţări.

Polonia se împrumută mai scump pentru că a umblat lapensiile private

Autorităţile poloneze intenţionează să "trateze acordul ca unulpreventiv şi nu intenţionează să apeleze la fondurile acordate", audeclarat oficialii FMI.

Polonia a fost singura economie din UE care a evitat recesiuneaanul trecut, susţinută de cererea internă şi ratele scăzute aledobânzii. Economia ţării a înregistrat o creştere de 4,2% întrimestrul trei al anului trecut, cel mai rapid ritm din ultimiidoi ani.

Polonia a ales să îşi continue colaborarea cu FMI pentru că"există în continuare riscuri majore, în special legate deposibilitatea unor noi efecte ale turbulenţelor financiare din altepărţi ale Europei", a declarat John Lipsky, directorul generaladjunct al FMI.