Business Internaţional

FMI ar fi ascuns informaţii despre criza financiară

FMI ar fi ascuns informaţii despre criza financiară

Foto Chip Somodevilla

Autor: Bogdan Cojocaru

24.07.2012, 00:03 454

Un economist al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a acuzat creditorul internaţional că a ascuns informaţii privitoare la criza financiară mondială şi cea a datoriilor din zona euro, în timp ce alţi angajaţi apreciază că instituţia nu acordă împrumuturi în condiţii de egalitate pentru toţi, scrie La Tribune.

În scrisoarea de demisie datată 18 iunie trimisă consiliului FMI şi con­ducătorilor instituţiei, economistul Peter Doyle arată că incapacitatea fondului de a trage la timp semnalul de alarmă în privinţa crizei din 2007-2008 şi cea a zonei euro reprezintă "un eşec colosal" şi că acest tip de probleme tinde să se propage în profunzimea mecanismului de funcţionare al instituţiei. Scrisoarea, văzută de agenţia Thomson Reuters, scoate în evidenţă tensiunile interne care erodează credibilitatea Fondului.

Unii angajaţi ai FMI au precizat pentru Reuters că mulţi dintre ei consideră că instituţia financiară acordă Europei împrumuturi în con­diţii mai favorabile decât ţărilor din alte regiuni, în special decât cele pentru salvarea economiilor emergente.

Doyle, care a fost şeful diviziei pentru Suedia, Danemarca şi Israel în cadrul departamentului european al FMI, reproşează conducerii Fondului că este "coruptă" de procesul de se­lecţie care garantează numirea unui european în fruntea organizaţiei.

El crede, de asemenea, că Fondul a fost mereu cu un pas în urmă în cele mai recente tentative de a salva zona euro. FMI face parte, alături de BCE şi UE, din grupul creditorilor inter­na­ţionali care au elaborat planurile de bail­out ale Greciei, Irlandei şi Portu­galiei.

Economistul apreciază, de ase­menea, că numirile şefilor FMI din ultimii zece ani au fost "dezastruoase".

"Chiar şi actualul director general este părtinitor. Nici genul, nici inte­gritatea şi nici elanul nu pot compensa absenţa legitimităţii procesului de selecţie", scrie Doyle, făcând referire la numirea fostului ministru francez de finanţe Christine Lagarde la con­ducerea FMI.

Ea este prima femeie aleasă ca director general al instituţiei.

FMI a recunoscut deja că nu a reuşit să înlăture rădăcinile crizei financiare şi că nu a mers suficient de departe cu avertismentele date liderilor politici în privinţa crizei.

Doyle a lucrat 20 de ani la FMI.