Business Internaţional

Fondul de investitii al Universitatii Harvard ramane fara manageri

14.01.2005, 00:00 37



Harvard Management, vehiculul investitional al fondului de 22,6 miliarde dolari (17,25 miliarde euro) al Universitatii Harvard, isi va pierde seful si patru dintre managerii de top, informeaza Financial Times.



Jack Meyer se pregateste sa paraseasca Harvard Management in luna iunie, pentru a-si deschide propria firma, impreuna cu colegii sai. Demisia sa vine dupa ce unii absolventi ai prestigioasei institutii au criticat nivelul compensatiilor primite de Meyer si de ceilalti manageri ai fondului Harvard, in ciuda performantelor deosebite ale companiei in ultimul exercitiu financiar.



Fondul a crescut cu 21,1% in cele 12 luni pana la 30 iunie 2004, si este pe primul loc in topul celor mai mari 25 de fonduri de investitii universitare.



Fondul Universitatii Harvard a inregistrat anual un randament mediu de 15,9%, in ultimii 10 ani.



Cu toate ca demisia va rezolva problema compensatiilor, universitatea se confrunta in prezent cu dificila sarcina de a-l inlocui pe Meyer, care a condus fondul din 1990.



"Este o pierdere foarte mare pentru Harvard - va fi dificil sa inlocuiasca pe cineva ca Jack", a declarat Jeff Larson, care a parasit Harvard Management in martie 2004, pentru a-si constitui propriul fond de hedging, Sowood Capital Management.



Harvard a afirmat ca a numit un consiliu- din care fac parte Lawrence Summers, presedintele universitatii, si Robert Rubin, fost secretar al Trezoreriei americane- in vederea gasirii unui inlocuitor pentru Meyer, acum in varsta de 59 de ani.



"Este foarte important sa ne asiguram ca fondurile care sprijina atat de mult programele noastre academice, vor continua sa fie investite in mod adecvat", a declarat Summers.



O data cu Meyer parasesc fondul de investitii al Universitatii Harvard si David Mittelman, Maurice Samuels, Edward DeNoble si Michael Pradko.



Fondul Harvard Management a fost apreciat pentru performantele obtinute, in schimb nivelul compensatiilor primite de managerii fondului a fost criticat de unii studenti si absolventi ai universitatii, si a fost subiectul multor dezbateri in presa americana.



Pentru anul fiscal 2004, cei cinci cel mai bine platiti manageri ai fondului universitar au castigat, in total, 107,5 milioane dolari (82,08 milioane euro), pentru depasirea normelor alocate.



Harvard a luat apararea sistemului sau de compensatii, spunand ca este bazat in mare parte pe bonusuri acordate pentru supraperformante.



Oficialii industriei au afirmat ca nivelul compensatiei primite de managerii de la Harvard Management nu a depasit limitele normale pentru managerii de fond cu astfel de rezultate.