Business Internaţional

Formaţiunea naţionalistă irlandeză, Sinn Fein, îndeamnă Irlanda să blocheze negocierile Marii Britanii cu UE pe tema Brexit

Formaţiunea naţionalistă irlandeză, Sinn Fein,...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

31.08.2017, 18:42 99

Ieşirea Marii Britanii din UE riscă să afecteze procesul de pace din Irlanda de Nord, în contextul în care Acordul din 1998 prevede libera circulaţie între Marea Britanie şi Irlanda. În contextul în care Londra insistă să intensifice controlul asupra frontierelor Marii Britanii, Sinn Fein vrea acordarea unui statut special regiunii Irlanda de Nord.

"Guvernul irlandez trebuie să insiste că negocierile pe tema Brexit nu pot trece la etapa următoare", a declarat joi liderul Sinn Fein, Gerry Adams.

"Faptul că nu există progrese decisive în negocieri demonstrează că planurile britanice pentru Brexit sunt nefuncţionale şi nerealiste", a argumentat Adams.

"Poziţia Guvernului britanic în sensul ieşirii din uniunea vamală, din piaţa unică şi din Curtea Europeană de Justiţie, precum şi refuzul de a accepta pe termen lung Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului intră direct în contradicţie cu angajamentele asumate faţă de Irlanda", subliniază Adams.