Business Internaţional

Franta vinde obligatiuni pe jumatate de secol

24.02.2005, 00:00 17



Franta este prima din grupul celor sapte tari cele mai industrializate care au pus in vanzare obligatiuni pe 50 de ani, in valoare de 6 miliarde de euro, pentru a absorbi cererea provenita de la fondurile de pensii, relateaza Bloomberg, citand un bancher apropiat de tranzactie.



BNP Paribas, Deutsche Bank, Barclays Capital si HSBC Holdings au intermediat plasarea titlurilor franceze.



Modificarile de natura legislativa ce vor intra in vigoare in tari precum Olanda vor forta fondurile de pensii sa-si coreleze mai bine activele cu pasivele viitoare. Noile reglementari alimenteaza cererea pentru obligatiuni cu maturitatea de cel putin 30 de ani, pe fondul speculatiilor ca si alte state, precum Italia si Marea Britanie, vor urma exemplul Frantei si vor pune in vanzare pe piata de capital obligatiuni pe 50 de ani.



"Este singurul titlu de acest fel din lume, asa ca cererea este mare", a explicat Philippe Lesbats, de la Calyon, Paris, divizia de investment banking a Credit Agricole. "Trezoreria franceza a actionat cu promptitudine", a mai spus bancherul.



Modificarea reglementarilor pentru fondurile de pensii este impusa organismelor de supraveghere de speranta de viata tot mai inaintata a populatiei europene. Un barbat francez, de exemplu, traieste in medie pana la 76 de ani, fata de 68,9 ani, media din urma cu trei decenii, potrivit biroului francez de statistica, Insee. Potrivit aceleiasi surse, o femeie din Franta traieste pana la varsta de 83 de ani, comparativ cu 76,7, acum 30 de ani.



Potrivit Legii pensiilor, care va intra in vigoare in Olanda la inceputul anului 2006, fondurile de pensii vor trebui sa-si reduca gap-ul de durata dintre pasive si active, care in prezent este de circa 10 ani, conform estimarilor facute de Royal Bank of Scotland.



"Cererea globala pentru obligatiuni cu maturitati foarte mari este in crestere", a declarat Kornelius Purps, de la HVB Group, Munchen, a doua banca din Germania dupa valoarea activelor. ioana.leaua@zf.ro