Business Internaţional

Frica de paprika costa Ungaria milioane de euro

08.11.2004, 00:00 40

Comerciantii ungari de paprika vor pierde milioane de euro ca rezultat al stirilor recente legate de contaminare, informeaza Budapest Business Journal.


Pierderile vor surveni atat pe piata interna, cat si pe piata externa. "Ungaria ar putea pierde 15% din piata sa europeana de export de paprika", a declarat Istvan Major, secretar de stat adjunct, insarcinat cu relatiile economice internationale la Ministerul Economiei si Transportului.


Anul trecut, Ungaria a exportat 5.300 de tone de paprika, in valoare de 12,7milioane euro, in crestere fata de cele 4.900 tone exportate in 2002, in valoare de 11,3 milioane euro.


Alte tari nu au interzis importurile de paprika, dar reactia comerciantilor straini la scandalul contaminarii va cauza, probabil, pierderi in activitatea de export.


Singura piata pe care a fost interzis paprika este chiar cea ungara, unde autoritatile din domeniul sanatatii au dispus oprirea vanzarilor pe plan intern si distribuirea de astfe de condimente de la data de 28 octombrie. Astfel a fost stopat comertul intern, in cadrul caruia se tranzactioneaza anual 3.500-4.000 tone de paprika.


In urma miscarii, Karoly Molitorisz, general manager la Univer Product- cel mai mare vanzator de produse condimentate cu paprika- a declarat ca firma lui pierde in prezent "circa 50 milioane forinti zilnic" (203,7 mii de euro) pe piata interna. Molitorisz a subliniat ca produsele companiei nu au legatura cu cele contaminate.


"Avem o cota de 90% din piata produselor condimentate cu paprika", a adaugat el.


Autoritatile ungare relaxeaza masurile impuse pe masura ce inspecteaza produse si companii variate, declarandu-le pe unele in afara interdictiei. Produsele Univer au fost declarate "curate" (adica fara probleme), dar Molitorisz a declarat ca firma sa intentioneaza sa dea in judecata autoritatile, pentru o suma care ar putea fi de "miliarde de euro". Suma ar trebui sa compenseze pierderile din vanzari.


Scandalul a izbucnit dupa ce in produsele a trei vanzatori mari de paprika (inclusiv in cele ale celui mai mare producator si exportator al condimentului, Kalocsai Fuszerpaprika) au fost gasite cantitati de toxine peste nivelurile acceptate in Ungaria. Kalocsai Fuszerpaprika, localizat in zona central-sudica a Ungariei, genereaza 40% din productia de paprika a Ungariei. Celelalte doua companii sunt Szegedi Paprika, din Szeged, si Hazi Pirospaprika, din sudul tarii.


Laszlo Bujdoso, chirurg din cadrul Serviciului National al Medicilor, a declarat ca substantele toxice nu proveneau din condimentele produse in Ungaria, ci din paprika importat de cele trei companii din America de Sud, amestecat cu produse locale. Cu toate ca cele trei companii nu au incalcat legislatia prin procedurile lor de verificare, ele ar fi trebuit sa verifice ingredientul inainte de a-l folosi, a declarat Bujdoso.


Se preconizeaza ca scandalul va dauna exporturilor ungare de paprika catre piata europeana, cu toate acestea unele din substantele descoperite in condiment sunt acceptate de reglementarile comunitare, ce nu sunt atat de stricte ca in Ungaria.


Datorita unei anomalii legislative, o data ce un produs a intrat in Uniunea Europeana, nu mai este inspectat inainte de a trece intr-un alt stat membru, chiar daca acesta are reguli mai stricte in ceea ce priveste produsele alimentare acceptate.


"Transportul contaminat, originar din America de Sud, a fost verificat la Rotterdam. O data ce un produs a ajuns in UE, nu mai este necesara nici o alta inspectie", a explicat Bujdoso.


Lajos Lakatos, presedinte si director general al Kalocsai Fuszerpaprika, a recunoscut ca firma sa ar fi trebuit sa verifice mai in detaliu condimentele importate. Insa, sustine el, compania sa importa cantitati imense.


"Anul trecut, 955 de tone de paprika au fost importate de Ungaria. Jumatate din aceasta cantitate a fost utilizate de Kalocsai Fuszerpaprika, Szegedi Paprika si Hazi Pirospaprika", a declarat Lakatos.


Lakatos a mai spus ca autoritatile ungare au gasit toxine in produsele a inca 3-6 companii, care nu au fost nominalizate, pe langa cele trei anuntate.


Potrivit lui Lakatos, nici unul din cumparatorii externi ai produselor Kalocsai- in principal companii alimentare germane si elvetiene- nu au refuzat sa primeasca produsele firmei ungare. El nu crede ca interdictia va afecta in mare masura veniturile totale ale Kalocsai Fuszerpaprika. Pe de alta parte, compania sa si celelalte implicate ar putea fi fortate sa plateasca verificarile efectuate in prezent de autoritati, daca sunt gasite vinovate de neglijenta si punere in pericol a populatiei.


"Un test costa 19.000 de forinti, iar autoritatile trebuie sa efectueze cateva sute de teste. Daca producatorii sunt gasiti responsabili pentru contaminare, vor trebui sa suporte nota de plata", a spus Bujdoso. ioana.leaua@zf.ro