Business Internaţional

G-7 cere masuri energice pentru economia mondiala

18.04.2005, 17:52 11

Grupul celor sapte tari industrializate a declarat ca sunt necesare "actiuni energice" pentru a proteja economia mondiala de riscurile in crestere, relateaza Boomberg.

"Expansiunea globala este inca robusta si previziunile continua sa sustina o crestere solida in 2005. Dar provocarile raman. Este nevoie de actiuni energice care sa se adreseze dezechilibrelor globale si accelerarii cresterii", au spus, intr-un comunicat, ministrii de finante ai tarilor din componenta grupului, dupa doua zile de discutii la Washington.

Oficialii au cerut Statelor Unite sa-si limiteze deficitul bugetar, Europei sa creasca cererea interna, iar Japoniei sa le realizeze pe amandoua. Ei au repetat apelul pentru flexibilizarea pietelor valutare, cu referire la ratele de schimb fixe din China, fara a da insa nici un nume. "Accelerarea cresterii trebuie sa fie prioritatea noastra", a spus John Snow, secretarul Trezoreriei Statelor Unite si presedinte al acestei intalniri.

"G-7 va avea probleme in a-si realiza promisiunile", a spus Brad Setser, un fost economist in cadrul Trezoreriei Statelor Unite. Deficitul bugetar si cel de cont curent ale SUA vor atinge niveluri record in acest an. Guverne din Asia si Europa si-au revizuit previziunile privind cresterea economica pentru anul 2005. Alte obiective se bazeaza pe tari care nu fac parte din grup, cum ar fi China, care nu si-a ajustat ratele de schimb in ultimii zece ani, si producatorii de petrol, care trebuie sa aduca pretul barilului sub 50 de dolari. "Exista riscuri enorme si cel mai bun moment pentru a le combate este acum, cand economia este relativ puternica", a continuat Setser.

"Investitorii si oamenii de afaceri incep sa se intrebe despre modul si momentul in care cresterea va fi sustinuta", a spus Michael Musa, fost economist-sef la Fondul Monetar International.

Reprezentantii FMI au declarat saptamana trecuta ca economia mondiala va creste cu 4,3% in acest an, mai putin decat in 2004, prilej cu care si-au redus previziunile privind cresterile din Japonia si Europa.

Ministrii G-7 nu au avansat in discutiile privind modul de reducere a datoriilor natiunilor sarace, o problema care separa Statele Unite de Europa. Urmatoarea intalnire de acest fel va avea loc in iunie la Londra.