Business Internaţional

Ghidul lui Schroder pentru crestere economica sustenabila

27.10.2004, 00:00 16



Europa trebuie sa se concentreze pe promovarea unei cresteri sustenabile daca vrea sa-si pastreze modelul social, a avertizat cancelarul german Gerhard Schroder, intr-un articol publicat de cotidianul cu profil economic Handelsblatt.



Schroder a intocmit un plan in sapte pasi menit sa imbunatateasca piata interna europeana, pentru a putea atinge tintele economice de la Lisabona.



Strategia privind Agenda de la Lisabona (care urmareste transformarea Europei in cea mai competitiva economie din lume pana in 2010), care va fi discutata de liderii UE in cadrul unui summit ce va avea loc saptamana viitoare, a fost calificata recent de Romano Prodi drept "un mare esec".



Pentru a atinge un grad superior de competitivitate, economia europeana trebuie, in viziunea lui Schroder, sa promoveze o deschidere mai mare a pietelor. Astfel, cancelarul solicita o liberalizare completa a pietelor energetice pana in 2007. El mai subliniaza nevoia de fuziuni transnationale in mediul economic si pledeaza pentru consolidarea industriei de aparare a UE si pentru o mai buna coordonare a activitatii de cercetare.



In ultimele luni, presedintele Frantei, Jacques Chirac, precum si premierul britanic Tony Blair l-au sprijinit pe cancelarul german in solicitarea adresata Comisiei Europene, de a promova o politica mai orientata catre sectorul industrial, pentru ca spatiul UE sa nu-si piarda atractivitatea din acest punct de vedere.



Potrivit lui Schroder, statele membre trebuie sa depuna eforturi mai mari in sensul liberalizarii pietelor, punand accent in special pe sectorul serviciilor. "De pe urma unei piete cu adevarat eficiente in domeniul prestari servicii ar beneficia numai in Germania milioane de intreprinderi", a explicat Schroder, potrivit caruia propunerile Comisiei Europene in ceea ce priveste linia de urmat in domeniul serviciilor nu trebuie neglijate.



Alte recomandari ale cancelarului vizeaza standarde comune pentru operatiunile cu carduri de credit si transferurile bancare, precum si armonizarea algoritmului de calcul al impozitului pe profit.