Business Internaţional

Ghosn: Declinul pietei auto din SUA se va accentua

22.04.2008, 17:26 12

Directorul executiv al grupului Renault-Nissan, Carlos Ghosn, este de parere ca piata auto americana va scadea in acest an mai mult decat a fost initial estimat, pe fondul instaurarii recesiunii economice, scrie Bloomberg.
"Vanzarile de autoturisme din Statele Unite ar putea scadea in acest an la 15 milioane de unitati, cu aproximativ un milion de unitati mai putin decat estimarile initiale", a declarat Ghosn.
Cu toate acestea, pronosticul acordat de Ghosn este unul optimist in comparatie cu opiniile specialistilor din domeniu, care apreciaza ca scaderea pietei auto din Statele Unite din acest an va fi cea mai drastica din 1994 si pana in prezent.
Pe fondul cresterii ratei somajului, al cresterilor preturilor la carburanti, precum si din cauza scaderii preturilor de pe piata imobiliara, cererea de autovehicule noi din Statele Unite a scazut in primul trimestru al acestui an cu 8%.
"Toti producatorii de autoturisme sunt afectati puternic de scaderea vanzarilor de pe piata americana", a apreciat Akihiko Imagawa, analist auto in cadrul firmei de consultanta CSM Worlwide. "Si noi ne gandim serios sa reducem estimarile pentru acest an", a incheiat el.
Vanzarile Nissan pe piata americana au scazut in primul trimestru cu 3,3%. Cu toate acestea, cota de piata a producatorului auto a urcat de la 7,2% la 7,6%.
In primul trimestru al acestui an, vanzarile de autoturisme pe piata americana au scazut la 3,6 milioane de unitati. Potrivit estimarilor firmei de consultanta J.D. Power & Associates, in acest an vanzarile de autoturisme si camioane usoare vor scadea la 14,95 de milioane de unitati, comparativ cu nivelul de 16,1 milioane de unitati vandute in 2007. Intr-o estimare oficiala a firmei Standard & Poor's, vanzarile de autoturisme din acest an pe piata americana ar putea scadea la 14,9 milioane de unitati.
"Nu cred intr-un scenariu atat de tragic si sunt chiar dispus sa pun pariu pentru preconizarile mele", a adaugat Ghosn.
Compania japoneza a inregistrat o crestere bursiera de 3,7%, atingand nivelul de 917 yeni (5,58 euro), o actiune Nissan fiind tranzactionata la bursa din Tokio la un pret mediu de 911 yeni (5,54 euro). Toti producatorii japonezi de autoturisme au inregistrat cresteri pe fondul aprecierii yenului fata de moneda americana.
La sfarsitul saptamanii trecute, Nissan a inaugurat in China, unde piata auto inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere la nivel global, noua versiune a modelului Teana Sedan. Compania japoneza spera astfel la o crestere de 9,4% a vanzarilor auto din acest an pe piata chineza. Totalul vanzarilor Nissan pe piata din China ar atinge astfel in acest an nivelul de 500.000 de unitati, comparativ cu 457.000 de unitati comercializate in 2007.
Toyota Motor a anuntat pentru acest an o estimare a cresterii vanzarilor cu 40%, in timp ce Honda Motor urmareste sa atinga o creste a vanzarilor de 15% pe piata din China.