Business Internaţional

Google, un succes de miliarde de dolari in care nu credea nimeni

Google, un succes de miliarde de dolari in care nu credea nimeni
21.08.2009, 00:00 28

Daca in urma cu cinci ani, momentul cand Google s-a listat, un investitor paria 10 milioane de dolari (7,1 mil. euro) pe actiunile grupului, astazi ar fi avut o avere de 4,2 mld. dolari (3 mld. euro), suma care l-ar fi situat in primele 150 de locuri ale topului celor mai bogati oameni din lume realizat de revista Forbes.

Pretul pentru o actiune Google in momentul listarii pe bursa NASDAQ a fost de 85 de dolari, de peste cinci ori mai putin comparativ cu pretul actual, de 445 de dolari. Actiunile Google s-au apreciat cu 420% intr-o perioada in care indicele NASDAQ a urcat cu doar 8%. Actiunile principalului rival - Yahoo! - au pierdut aproape jumatate din valoarea lor in aceeasi perioada de timp.

Punctul culminant pentru actiunile companiei a fost in 2007, cand acestea erau tranzactionate la peste 700 de dolari.

Inceputul nu prevestea ce va urma

Datorita potentialului lor, actiunile grupului au fost utilizate si ca moneda de schimb in cadrul unor achizitii, cum a fost cazul celei in urma careia Google a cumparat site-ul Youtube in urma cu trei ani in schimbul sumei de 1,6 mld. dolari.

Listarea Google a dus la aparitia a aproximativ 1.000 de milionari printre angajatii Google. De atunci, mult mai multi milionari au fost plasmuiti in cadrul Googleplex, sediul companiei din Mountain View, California, iar fondatorii companiei Sergey Brim si Larry Page se afla la loc de seama in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume. Documentele oficiale arata ca fiecare dintre cei doi detine actiuni in cadrul Google a caror valoare de piata depaseste 12 mld. dolari, potrivit pretului actual al actiunilor Google.

Succesul Google a pus in umbra aspectele mai putin pozitive. In 2004, mai multe persoane din Silicon Valley priveau neincrezatoare debutul Google pe piata. Se punea problema modului in care oferta era administrata si aparusera zvonuri potrivit carora compania era supraevaluata.

Actiuni fara cautare la inceput

„Nu o sa cumpar", declara cu cateva saptamani inainte de lansarea pe piata Stephen Woznizk, co-fondator al Apple. „Experienta trecuta ne invata ca putini oameni - niciodata noi insine - au succes din prima, insa si in cazul Google nu vad cum acest lucru se poate schimba nici in viitorul apropiat sau indepartat", declara el la acel moment.

Timpul a demonstrat contrariul. Pentru a-si pastra imaginea corporatista neortodoxa pe care Google o promoveaza, compania a utilizat o licitatie olandeza modificata pentru a isi vinde actiunile. O licitatie olandeza este utilizata atunci cand se doreste ca accesul investitorilor persoane fizice la actiuni sa fie mai bun. Acest tip de licitatie incearca sa stabileasca un pret corect pentru produsele vandute. Momentul nu a fost lipsit de incidente. Cei mai multi au considerat oferta un esec, Google reducand semnificativ pretul tinta pe care se asteptau sa il obtina.

Privind in urma, cele 27 mld. dolari par acum un chilipir, in conditiile in care valoarea de piata prezenta a Google este de peste 140 mld. dolari.

In ceea ce priveste Yahoo! si Microsoft, ei si-au unit recent fortele in speranta ca vor putea reduce din diferenta care ii desparte de Google, care inca domina piata motoarelor de cautare.

De la programatori la miliardari

La 35 de ani, Serghei Brin (foto) are lumea la picioare. Numit de revista Forbes in 2009 ca al 26-lea cel mai bogat om din lume, cofondatorul Google nu este la origini decat un programator ruso-american. Cu o avere estimata la 12 mld. dolari, el este totodata si pe pozitia patru in topul celor mai bogati americani. Brin a imigrat in Statele Unite la varsta de sase ani, unde a studiat matematica si informatica. Aici el l-a cunoscut pe Lary Page impreuna cu care a fondat cel mai important motor de cautare, Google. Punandu-si cap la cap ideile, ei si-au aglomerat camera cu computere vechi si ieftine, testand astfel noul lor proiect pentru un motor de cautare. Proiectul a avansat rapid, cauzand probleme infrastructurii de computere a universitatii Stanford unde studiau cei doi. Atunci ei au realizat ca au reusit sa creeze un motor de cautare superior si si-au concentrat atentia pe dezvoltarea acestuia. Lary Page, 36 ani, este, pe langa cofondatorul Google, un informatician american, care imparte cu Serghei Brin pozitia 26 in topul celor mai bogati oameni din lume, realizat de Forbes.