Business Internaţional

Grecia, prinsa cu deficitul in sac

22.09.2004, 00:00 16

Din 2000 Grecia a raportat Uniunii Europene un deficit bugetar in medie cu doua puncte procentuale mai mic decat in realitate, incalcand Pactul de Stabilitate in fiecare an de cand a adoptat moneda unica, informeaza Suddeutsche Zeitung.
Potrivit unor surse diplomatice citate de publicatia germana, sursa discrepantelor ar fi modul diferit de calcul al cheltuielilor bugetare de natura militara si sociala, utilizat de autoritatile din Grecia.
In conformitate cu Pactul de Stabilitate, tarile UE nu au voie sa inregistreze deficite mai mari de 3% din produsul intern brut.
Reprezentanti ai Uniunii Europene au declarat ca, daca infomatia se confirma, va transmite Europei un semnal catastrofal si va duce la o criza de incredere in cadrul UE. In cazul unei monede unice, un deficit ridicat al unei tari ar avea un efect negativ asupra celorlalte, prin majorarea ratelor de dobanda pentru intreaga regiune.
"O astfel de pacaleala are un efect devastator asupra intregii zone euro", a afirmat Alexander Radwan, membru al Parlamentului European. "Un astfel de comportament nu va fi acceptat de oameni, care au renuntat la moneda lor nationala, cum ar fi marca germana, pentru euro", a declarat si parlamentarul german Werner Langen.
Radwan a cerut revizuirea cifrelor bugetare prezentate de statul grec pentru anii de dinainte de 2000, care au fost decisive pentru intrarea Greciei in UE. Grecia a indeplinit la limita criteriile de convergenta, motiv pentru care multi diplomati europeni au votat impotriva aderarii acestui stat.
Ministrii de finante din UE au criticat recent, in termeni duri, nivelul deficitului si al datoriei publice din Grecia. "Ministrii sunt ingrijorati de masura recentelor rectificari ale deficitului bugetar", suna comunicatul emis dupa intalnirea lor de la Haga.
Grecia este deja investigata de responsabilii UE pentru deficitul bugetar din anul 2003, care a fost revizuit in sensul cresterii, de la 1,7% la 4,6%. Grecia are unul din cele mai ridicate niveluri ale datoriei publice din Europa, de peste 100% din PIB.