Business Internaţional

Grecia risca inca o retrogradare a ratingului. Euro scade

25.02.2010, 23:06 16

Ratingul de credit al Greciei ar putea fi redus in decurs de oluna in conditiile in care tara intampina dificultati in a-sireduce deficitul bugetar, cel mai mare din UE, generand o cresterea costurilor de finantare si reinnoind presiunile asupra monedeieuro, scrie Bloomberg.

Standard & Poor's a anuntat ca ar putea reduce ratingul BBB+al Greiei pana la sfarsitul lunii martie, acelasi semnal fiindtransmis si de Moody's Investors Service, care sustine ca si-arputea cobori ratingul A2 in cateva luni. Avertizarile venite dinpartea celor doua agentii de rating ingreuneaza si mai multeforturile guvernului grec de a convinge investitorii ca-si poatereduce deficitul de la nivelul de 12,7% din PIB atins anultrecut.

Moneda euro a coborat pana la cel mai scazut nivel din ultimulan in raport cu yenul japonez pe fondul temerilor privitoare laposibila reducere a ratingului de credit al Greciei, erodandcererea pentru activele din regiune.

Moneda europeana s-a indreptat catre un minim pe noua luni inraport cu dolarul in urma avertismentelor lansate de cele douaagentii de rating.

Euro a atins 120,24 yeni, cel mai scazut nivel din 24 februarie2009, coborand la 1,3501 unitati de la 1,3528 unitati in raport cudolarul american. Pe 19 februarie, moneda euro a atins nivelul de1,3444 unitati in raport cu dolarul, cel mai scazut din 18 mai.

"Guvernului grec ii este din ce in ce mai dificil saimplementeze reducerile de cheltuieli promise. Noi retrogradari arputea genera temeri legate de ratinguri si in cazul altor tarieuropene", a declarat Susumu Kato, economist-sef in cadrul CréditAgricole Securities Asia.