Business Internaţional

Grecii au scos din bănci aproape 30 mld. euro

Autor: Anca Dumitrescu

15.12.2010, 23:35 14

În primele 11 luni, depozitele băncilor elene au scăzut cu 27,5miliarde de euro, sumă echivalentă cu 11,5% din PIB-ul Greciei, adeclarat guvernatorul băncii centrale George Provopoulos.

Drept urmare, dependenţa băncilor elene de lichidităţile BănciiCentrale Europene (BCE) a crescut în noiembrie, după trei luni dedeclin, în condiţiile reducerii depozitelor, potrivit BănciiGreciei.

Instituţiile de credit au împrumutat 95 de miliarde de euro prinintermediul operaţiunilor de refinanţare ale BCE, comparativ cu92,4 miliarde în octombrie, conform datelor publicate de bancacentrală elenă.

"Deşi au început să tatoneze pieţele financiare, în trimestrulal patrulea băncile nu au avut încredere că depozitele vor creşte",a declarat Tania Gold, analist la UniCredit Bank în Londra. Gold aexplicat că pe măsură ce recesiunea s-a agravat, grecii s-aufolosit de economii pentru viaţa de zi cu zi, iar acest fapt acondus la scăderea depozitelor.

Băncile elene au fost afectate de îngrijorarea investitorilor cădeţinerile lor de obligaţiuni guvernamentale sunt prea mari, ceeace i-a determinat să le excludă de pe piaţă. Creşterea dependenţeibăncilor elene de finanţarea de la BCE este suficient de marepentru a fi alarmantă, a mai spus Gold.

PIB-ul Greciei a scăzut cu 4,6% în trimestrul al treilea, faţăde aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor autorităţiielene pentru statistică. Per ansamblul anului, guvernul anticipeazăun declin economic de 4,2%, urmat de o scădere de 3% în 2011.

Băncile din Spania şi Portugalia s-au împrumutat mai puţin de laBCE în noiembrie, potrivit datelor publicate de băncile lorcentrale. În Spania, finanţarea de la BCE a scăzut de la 67,9miliarde de euro la 61,1 miliarde de euro. În Portugalia, fondurileatrase de la BCE au fost de 37,9 miliarde de euro, în scădere de la40 de miliarde de euro.

În Irlanda, al cărei guvern a cerut luna trecută un ajutor de 85de miliarde de euro din partea UE şi a FMI, finanţarea acordată deBCE băncilor a crescut de la 130 miliarde de euro la 136,4 miliardede euro.