Business Internaţional

Grecii bogati isi muta banii in strainatate

24.02.2010, 23:07 17

Grecii bogati isi retrag banii din bancile locale si ii trimitin conturile din strainatate, de teama unor controale la sange alguvernului asupra averilor lor si a unei retrageri in masa adepozitelor din bancile locale in cazul in care Atena se vedenevoita sa apeleze la Fondul Monetar International, potrivit unorbancheri privati, scrie The Wall Street Journal.

"Situatia este extrem de incerta", a spus un bancher privat dela o banca elena. "Am avut multi clienti care au cerut sa le fiemutate fondurile din Grecia in Cipru, Luxemburg si Elvetia."

Guvernul instalat in octombrie la Atena a declarat razboi celorcare evita plata taxelor, aceasta fiind una dintre masurile princare incearca sa aduca bani la buget. Desi guvernul nu a prezentatdetaliile finale, grecii bogati au inceput sa se teama ca s-arputea impune taxe asupra conturilor lor bancare.

Guvernul estimeaza ca cel putin 30% din banii generati in Greciasunt neimpozitati.

Clientii bancilor private se tem de asemenea ca Grecia ar puteasa nu reuseasca sa obtina cele 54 mld. euro de care are nevoie inacest an pentru a achita obligatiunile scadente si astfel ar finevoie ca statul sa apeleze la ajutorul FMI.

"Unii dintre clientii nostri sunt ingrijorati de posibilitateaca deponentii sa isi retraga masiv banii din banci, daca FMI seimplica in aceasta situatie", a spus un bancher privat de la obanca straina din Grecia. "Ei cred ca situatia din Grecia se vainrautati inainte de a se imbunatati. Este de asemenea foarteincert care sunt intentiile guvernului cu privire la noile masurifiscale."

"Noi estimam ca 8 mld. euro au fost retrase din Grecia si aufost trimise in strainatate incepand cu luna decembrie. Acestiasunt bani din conturi bancare, din vanzari de actiuni, din vanzaride proprietati si din alte surse", a spus el, adaugand ca aceastasuma este importanta, in conditiile in care bancile private dinGrecia administreaza in total 30 mld. euro.

Se lucreaza intens la planul de salvare

Intr-un moment in care Grecia se lupta sa tina pe linia deplutire situatia finantelor publice, expertii din capitalelestatelor din zona euro analizeaza deja forma unui posibil pachetsalvator pentru statul elen, in pofida faptului ca guverneleinsista ca nu exista planuri pentru a asemenea mutare, scrie TheWall Street Journal. Procesul de pregatire a unei salvari sedovedeste complicat. Valoarea ajutorului depinde de reactiilepietei la eforturile autoritatilor de la Atena. Trebuie insa avutin vedere ca de aceasta decizie depinde stabilitatea zonei euro.Autoritatile de la Atena mai au putin timp la dispozitie pentru agasi surse de finantare pentru datoriile de 20 mld. euro scadentein perioada aprilie-mai.