Business Internaţional

Grecii sunt „sfatuiti” sa-si gaseasca singuri solutii pentru iesirea din criza finantelor publice

19.01.2010, 23:13 14

O parte din ministrii de finante din zona euro au sugerat dinnou ca Grecia nu va primi ajutor financiar de la ceilalti membri,fiind nevoita sa gaseasca singura solutii pentru a se supuneregulilor bugetare ale Uniunii Europene, scrie Wall Street Journal.Sefii finantelor din cele 16 state ce impart moneda euro au spusinsa ca se poate observa ca Grecia a intreprins eforturi pentrureducerea deficitului bugetar record al statului.

Aceste declaratii au fost facute dupa intalnirea de la Bruxellesa ministrilor de finante, ce a avut ca subiect principal planulbugetar al Greciei.

Jean Claude Juncker, ministrul de finante al statului Luxemburg,a spus ca ministrii cred ca Grecia va "adopta masurile necesare",el refuzand sa discute posibilitatea ca Grecia sa intre inincapacitate de plata sau sa fie obligata sa paraseasca zonaeuro.

Grecia nu paraseste zona euro

"Guvernul grec este constient de gravitatea problemelor cu carese confrunta", a declarat Junker dupa intanire. "Masurile adoptatepana in prezent reprezinta un pas in directia corecta. Vom vedea intimp daca vor fi suficiente."

Grecia a prezentat saptamana trecuta un plan menit sa reduca celmai mare deficit bugetar din Europa, ce depaseste de peste patruori tinta de 3% din PIB impusa de Uniunea Europeana.

Presedintele Bancii Centrale Europene Jean Claude Trichet afacut presiuni asupra Greciei, cand a spus ca niciun stat nu sepoate astepta sa primeasca "tratament preferential". Trichet aadaugat insa ca ideea ca Grecia ar putea sa paraseasca zona euroeste doar o "ipoteza absurda". Primul-ministru grec a confirmatdeclaratia presedintelui BCE.

Guvernul de la Atena a propus reducerea cheltuielilor cuaproximativ 10 mld. euro si majorarea veniturilor, pentru ca anulviitor deficitul bugetar sa coboare de la 12,7% din PIB la 8,7%. Seva incerca, de asemenea, reducerea datoriei publice, care este acumla un nivel de 113% din PIB.

"Cred ca grecii sunt constienti ca problemele lor sunt extrem deserioase, si cred ca ei realizeaza ca trebuie sa si le rezolvesinguri", a spus ministrul de finante olandez Wouter Bos inainte deintalnirea cu ministrii. Dupa sedinta el a declarat ca "planulGreciei se bazeaza foarte mult pe partea de venituri si pe masurice vor fi aplicate o singura data". "Programul trebuie sa fie maisubstantial", a adaugat Bos.

Ministrii de finante ai statelor din zona euro s-au intalnitpentru a discuta in principal despre problemele bugetare aleGreciei si despre neregulile sistemului de statistica.

Se va discuta insa si despre candidatii ce ii vor urma lui LucasPapademos, vicepresedintele BCE, al carui mandat expira lasfarsitul lunii mai.

Viitor incert pentru Grecia

La sfarsitul anului trecut cele mai importante agentii derating, Fitch, Moody's si S&P, au redus ratingul Greciei,mutare ce a alimentat speculatiile privind intrarea in incapacitatede plata a statului, si a avut un impact negativ asupra emisiuniide obligatiuni realizate in decembrie.

Problemele Greciei au produs tulburari pe piete. Cotatiainstrumentelor CDS - care functioneaza ca polite de acoperire ariscului de default si care sunt utilizate pentru stabilireacostului la care se poate imprumuta o institutie - pentru Grecia acrescut la inceputul saptamanii, in timp ce pentru alte state -chiar si state cu probleme precum Islanda si Spania - cotatiaacestor instrumente derivate scade.

Cotatia CDS-urilor pentru Grecia este de 3,32%, nivel superiorcelui din Romania (2,35%), Ungaria (2,33%) sau Cehia (0,95%).Perceptia de risc asupra Greciei s-a inrautatit. In conditiile incare in opinia investitorilor riscul ca tara sa intre inincapacitate de plata este mai mare decat in cazul statelorcentrale si est-europene, cotatiile pentru statul mediteranean suntsuperioare, in pofida faptului ca Romania si Ungaria sunt stateemergente si nu apartin zonei euro.

Problemele Greciei nu afecteaza sansele Estului de atrece la euro

Autoritatile europene nu vor inaspri conditiile de aderare lazona euro ca urmare a problemelor Greciei, sunt de parere analistiiromani. "Este suficient sa le lase (criteriile de adoptare a euron. red.) la fel si sa se tina puternic de ele", este de parereanalistul Dragos Cabat. El mai spune ca Bulgaria ar putea fi primulstat care adera deoarece cursul nu a variat foarte mult datoritaregimului monetar fix, iar inflatia se afla in limitele impuse.Polonia si Cehia au de asemenea sanse sa adere inaintea Romaniei sia Ungariei, mai crede el. "Conditiile de aderare sunt si asa destulde aspre. Nu este necesar decat sa se urmareasca respectarea lor",spune economistul Lucian Liviu Albu.

Masurile dure:

  • Reducerea salariilor din sectorul public cu 10% in 2010.
  • In acest an angajarile in sectorul public sunt inghetate.
  • Incepand cu 2011 in sectorul public se impune regula 5:1 - seva angaja o persoana pentru fiecare cinci persoane pensionate.
  • Rezilierea unui numar mare de contracte pe termen scurt dinsectorul public.
  • Reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor.
  • Reducerea drastica a cheltuielilor militare pana in 2013.
  • Majorarare taxelor si accizelor la alcool si tutun.