Business Internaţional

Guvernatorul bancii Italiei ia pozitie

14.02.2005, 00:00 15



Antonio Fazio, guvernatorul bancii centrale a Italiei, a declarat ca fuziunile bancare internationale pot fi "dificile", la patru zile dupa ce Comisia Europeana i-a cerut explicatii referitoare la reglementarile care blocheaza achizitiile bancilor straine in cadrul sectorului bancar italian, informeaza Bloomberg.



"Fuziunile intre grupurile din diferite tari si provenite din contexte institutionale, juridice si culturale diferite ridica bariere care pot face dificil transferul de informatii de la institutia cumparatoare la banca achizitionata", a spus Fazio.



Comisarul european pe probleme de servicii financiare, Charlie McCreevy, i-a cerut guvernatorului bancii centrale italiene, la inceputul lunii februarie, sa explice motivul pentru oprirea preluarii unor banci italiene de catre rivali straini. Printre imprumutatorii care au fost impiedicati sa-si creasca prezenta pe piata italiana se numara ABN Amro Holding, din Olanda, si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, din Spania.



"Ma astept la protectionism din partea unui guvern sau a unui politician, dar nu din partea unei institutii de reglementare", a comentat Umberto Mosetti, profesor de drept si consultant la Deminor, o firma de consultanta din Bruxelles.



Fazio a declarat in schimb ca bancile straine detin procente mai mari in capitalul celor mai mari patru banci din Italia, decat in capitalul celor mai mari banci din Germania, Franta sau Spania. Guvernatorul a precizat ca el a examinat fiecare propunere de fuziune sau de achizitionare a unei proportii semnificative de capital cu obiectivitate si a pus in aplicare reglementarile italiene si europene, "pentru a garanta managementul sanatos al riscului de credit, pentru protejarea stabilitatii intermediarilor financiari si a intregului sistem, precum si pentru a promova concurenta". ioana.leaua@zf.ro