Business Internaţional

Guvernul elen a dat undă verde recapitalizării băncilor

Guvernul elen a dat undă verde recapitalizării băncilor

Lucas Papademos. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

04.05.2012, 00:02 741

Guvernul de la Atena a aprobat cadrul legal pentru transferul de obligaţiuni de 18 miliarde de euro de la Fa­ci­li­ta­tea Elenă pentru Stabilitate Financiară la băncile comer­ciale ca parte a procesului de recapitalizare a marilor instituţii de credit, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Decizia executivului îi permite fondului să semneze acor­duri de subscriere cu Facilitatea Europeană pentru Sta­bi­li­tate Fi­nan­ciară, care va finanţa procesul, în urma cărora obli­ga­ţiuni în valoare de 18 mld. euro vor fi transferate celor patru mari bănci comerciale greceşti, respectiv National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank, toate prezente în România.

Obligaţiunile vor fi de­pozitate într-un cont special la ban­ca centrală şi vor fi dis­tribuite fiecărei instituţii de credit pen­tru a-şi consolida rata de adec­vare a capitalului.

Soluţia este temporară şi are ca scop consolidarea ba­zei capi­talului creditorilor până la determinarea struc­tu­rii finale a re­capitalizării după alege­ri­le parlamentare pro­gramate du­minică, no­tează Kathimerini.

Fondul elen s-a angajat să contribuie la recapita­li­zarea băncilor cu 6,9 mld. euro pentru National Bank of Greece, 5 mld. euro pen­tru Piraeus Bank, 4,3 mld. euro pentru EFG Eurobank şi 1,9 mld. euro pentru Alpha Bank.

Resursele financiare pro­vin din prima tranşă, de 25 mld. euro, de la fondul euro­pean de urgenţă, spe­cial des­ti­nată procesului de reca­pi­ta­lizare, a cărui finalizare a fost amâ­nată de la sfârşitul lunii septembrie la sfârşitul lunii decembrie.

Băncile elene au raportat pierderi mari din participarea la restructurarea datoriei statului elen către sectorul privat. În urma restructurării au fost şterse datorii ale statului de circa 100 mld. euro.

Veşti bune pentru băncile elene

Comapaniile şi persoanele fizice au încetat să-şi mai retragă economiile din băncile greceşti în martie, potrivit datelor Băncii Centrale Europene. Depozitele constituite la bănci de sectorul privat au crescut cu 0,5% în martie după un declin de 2,7% în februarie. În total, instituţiile de credit au pierdut 171,1 mld. euro din depozite de la începutul crizei. Economiile sunt cu 30% sub maximul atins în decembrie 2009. Spre comparaţie, depozitele constituite de sectorul privat la băncile portugheze s-au redus cu 1,8% în martie, atingând cel mai redus nivel de după luna mai a anului trecut.