Business Internaţional

Guvernul francez scoate la vanzare cladiri

15.11.2004, 00:00 21



Guvernul francez, cel mai mare proprietar din tara, urmareste sa vanda 1 milion de metri patrati de spatii de birouri, pe parcursul urmatorilor trei sau patru ani, cu scopul de a reduce din deficitul bugetar, conform spuselor lui Alain Resplandy-Bernard, consilier al premierului Jean-Pierre Raffarin. Guvernul se asteapta la un castig net de 1,5 miliarde de euro in urma vanzarilor, scrie The Wall Strreet Journal Europe.



Primul portofoliu de cladiri scos la vanzare consta in 10 proprietati in centrrul Parisului, detinute de Ministerul de Externe. Cladirile cu o suprafata totala de 70.000 de metri patrati vor intra pe piata probabil la inceputul anului viitor, conform declaratiilor lui Francoise Maigrot, seful departamentului de imobiliare al firmei de avocatura Linklaters.



"Este o veste foarte buna pe piata imobiliara din Franta", a afirmat Philippe Perello, director al grupului de consultanta Knight Frank. "Cred ca vom vedea oferte atat din partea investitorilor francezi cat si din partea investitorilor internationali, deoarece exista un apetit imens pentru cladiri cu adrese foarte bune, precum acestea."



Este pentru prima data cand guvernul francez scoate la vanzare active imobiliare la o asemenea scara. Primul obiectiv este de a strange 900 de milioane de euro din asemenea vanzari, pana la sfarsitul anului viitor, a declarat Resplandy-Bernard. Initial, guvernul spera sa stranga 500 de milioane de euro pana la sfarsitul acestui an, un numar redus ulterior la 100 de milioane in urma unor probleme de ordin juridic. Guvernul ia in calcul atat vanzari simple cat si vanzari de grupuri de cladiri.



Alte ministere din Franta intentioneaza de asemenea sa isi restructureze portofoliile de imobiliare.



Ministerul Infrastructurii si Transportului a anuntat ca, in urmatorii 10 ani, noua milioane de metri patrati de teren vor fi folositi pentru constructia a 40.000 de case.



Sediul Ecole Nationale d'Administration (ENA), aflat intr-o zona la moda a Parisului, este, de asemenea, de vanzare, a afirmat Resplandy-Bernard. Una din marile scoli ale Frantei, ENA este mutata la Strasbourg.



Cladiri de acest gen vor fi cumparate rapid, crede Robert Lipscomb, director al firmei de consultanta Cushman & Wakefield Healey & Baker din Paris.



"Cred ca multe banci din SUA, precum Goldman Sachs, JP Morgan sau Ge Capital (General Electric) vor manifesta interes pentru asemenea spatii. Jucatori locali precum Caisse des Depots si General Continental Investments ar putea fi de asemenea interesate", a adaugat acesta.



Guvernul intentioneaza sa vanda sediile academiei nationale de politie si probabil sa le inchirieze ulterior. Vincent Le Taillandier de Gobary, director al comisiei nationale pentru investitii in spitale, a declarat ca se urmareste vanzarea unui numar intre 30 si 50 de spatii de spital, in urmatorii cinci ani. Totusi, Lipscomb crede ca aceste tranzactii vor fi mai dificile, cladirile respective aflandu-se in zone mai putin favorabile vanzarii. Mai mult, exista o cerere mai slaba pentru spatii precum spitale de mana a doua, a adaugat Lipscomb.



"Cheia succesului sta in rapiditatea cu care guvernul va vinde aceste proprietati. Daca tranzactiile nu se desfasoara rapid, unii investitorii isi vor pierde interesul", a declarat Maigrot.



Statul francez este cel mai mare proprietar de imobiliare din Franta, cu active estimate la peste 50 de miliarde de euro, conform Linklaters. Totusi, cadrul legal rigid ingreuneaza vanzarea imobilelor publice. In primul rand, trebuie operasta o schimbare a statutului cladirilor publice, astfel incat acestea sa nu mai detina functii administrative. Acest lucru poate fi realizat printr-o lege speciala care ar permite guvernului sa ocoleasca legile care interzic vanzarea proprietatilor publice cu scopul unor castiguri comerciale. Guvernul francez a initiat procesul de schimbare a statutului cladirilor respective pe 19 august si, conform doamnei Maigrot, acest proces ar trebui finalizat pana la inceputul anului viitor.



Companiile de stat din Franta sunt deja familiare cu acest proces. La sfarsitul anului 2001, France Telecom a schimbat statutul unui portofoliu de imobiliare pe care mai apoi l-a vandut unui consortiu format din GE Capital, Whitehall Fund (Goldman Sachs Group) si CDC IXIS (o subsidiara a Caisse Nationale dees Caisses d' Epargne) pentru suma dee 2,97 de miliarde de euro. Tranzactia a fost cea mai mare de acest tip, din Franta. Multe din spatii au fost dupa aceea ocupate iarasi de France Telecom, prin inchiriere.



In 2002, posta franceza a vandut un grup de cladiri firmei franceze de imobiliare Awon Group, pentru 100 de milioane de euro.



In septembrie, ministrul francez de finante, Nicolas Sarkozy, a declarat ca deficitul bugetar al Frantei pe 2005 ar trebui sa se reduca la la 45 de miliarde de euro, de la 50 de miliarde, suma estimata pentru acest an.