Business Internaţional

Hürriyet, unul dintre cele mai influente ziare din Turcia, este scos la vânzare

Hürriyet, unul dintre cele mai influente ziare din Turcia, este scos la vânzare

Autor: Catalina Apostoiu

06.01.2011, 23:45 197

Războiul dintre premierul Recep Tayyip Erdogan şi cel maiputernic mogul media din Turcia Aydin Dogan pare a se încheia cucapitularea celui de al doilea, care a decis să scoată la vânzarecotidianul Hürriyet, cel mai de preţ activ al grupului Dogan Yayin.Grupul turc deţine în România postul Kanal D.

Grupul Dogan este nevoit să vândă active pentru a acoperi taxeneplătite la timp şi amenzi în valoare de 4,8 miliarde de lireturceşti (2,36 miliarde de euro). Reprezentanţii companiei spun căamenzile sunt motivate politic, fiind menite să sancţioneze grupulDogan pentru criticile aduse guvernului, în timp ce executivulspune la rândul său că amenzile au o natură pur tehnică, scrie TheWall Street Journal (WSJ).

Vânzarea Hürriyet este considerată de mulţi analişti din Turciadrept o capitulare finală a grupului Dogan şi retragerea acestuiadin conflictele de ordin politic.

Valoarea ridicată a amenzilor fiscale impuse grupului în anul2009, în urma unui război al declaraţiilor între primul-ministruRecep Tayyip Erdogan şi fondatorul în vârstă de 74 de ani algrupului Dogan, Aydin Dogan, a generat temeri în interiorul şi înafara Turciei cu privire la libertatea presei în unele dintre celemai puternice democraţii din lumea musulmană.

Au căzut la pace

Analiştii spun că vânzarea Hürriyet ar semnala un pact întreguvern şi grupul Dogan. Un purtător de cuvânt al Dogan Yayin arefuzat să comenteze dacă ziarul este de vânzare şi a negatîncheierea oricărei tranzacţii. "Nu există niciun fel de aranjamentcu vreun organism de reglementare cu privire la problema taxelor.Procesul continuă, iar grupul se concentrează exclusiv asupracâştigării cazului pe motive juridice".

Informaţiile privitoare la decizia de a vinde unul dintre celemai vechi, influente şi profitabile ziare ale Turciei au împinspreţul acţiunilor Hürriyet în sus cu 13%. Banca americană GoldmanSachs va oferi consultanţă pentru vânzare, ce va fi desfăşuratăseparat de vânzarea altor active ale grupului media, potrivitsurselor WSJ.

Vulturii mondiali dau târcoale

Atenţia se concentrează acum asupra potenţialului cumpărător alHürriyet. Dacă ziarul ar fi achiziţionat de o companie străină, "arfi bine pentru peisajul cotidienelor de ştiri din Turcia", aratăOrhan Tekelioglu, director al departamentului de jurnalism alUniversităţii Bahcesehir din Istanbul.

Atât News Corp., proprietar al The Wall Street Journal, cât şiAxel Springer din Germania şi-au exprimat anterior interesul faţăde activele media ale Dogan. O vânzare pe plan local ar puteagenera temeri, mai ales înaintea alegerilor generale din iunie,spun analiştii.

Potrivit unei surse familiare cu situaţia, vânzarea Hürriyet arputea dura mai mult decât cea a altor active media pentru că ziaruldispune de un portofoliu mare de active imobiliare şi de altănatură, cât şi de influenţă politică şi un brand puternic îninteriorul Turciei, ceea ce ar putea îngreuna evaluareacompaniei.

Capitalizarea de piaţă a Hürriyet se ridică la aproximativ 1,6miliarde de lire turceşti (788 mil. euro).

În condiţiile în care Dogan Yayin, care deţine 66% din acţiunileHürriyet, este aşteptat să stabilească un preţ ridicat de vânzarepentru ziar, este puţin probabil ca vreun cumpărător local sădispună de suficiente resurse pentru a realiza achiziţia, potrivitsursei citate. Între timp, o lege ce va permite ca participaţiastrăinilor în cadrul companiilor media din Turcia să urce la 50% dela 25% este pe cale de a fi finalizată în Turcia.

Cotidianul reprezintă 10% din tirajul ziarelor din Turcia şideţine 40% din piaţa de publicitate, conform lui Bulent Yurdaguldin cadrul HSBC Turcia.