Business Internaţional

Harta creşterilor economice din Europa în 2014 şi 2015: prognozele Comisiei Europene

Harta creşterilor economice din Europa în 2014 şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.05.2014, 18:12 3356

Europa avansează încet, dar sigur pe drumul revenirii din criză, cererea internă va deveni principalul motor de creştere economică pe măsură ce şomajul se reduce, iar puterea de cumpărare a populaţiei este întărită de inflaţia slabă, se arată în prognoza economică de primăvară a Comisiei Europene, în care este notat că „perspectiva economică a UE se îmbunătăţeşte“.

Comisia Europeană asigură că ritmul lent de revenire este normal având în vedere criza financiară acută prin care au trecut multe state din UE. Îmbucurător este că pe drumul de revenire au început să se încadreze chiar şi statele cel mai dur lovite de criză.

Spre exemplu, Grecia va ieşi anul acesta din recesiunea care a şters peste 20% din economie de la începutul crizei mondiale mulţumită investiţiilor şi exporturilor. Economia elenă a devenit mai competitivă datorită re­formelor de pe piaţa muncii şi din producţie.

Pentru Spania, o economie devastată de prăbuşirea pieţei imobiliare, CE se aşteaptă la un avans economic robust de 2,1%, mai mare decât cel de 1,7% anticipat în prognoza anterioară, de iarnă.

 Despre economia Bulgariei, cel mai sărac stat din UE, CE notează că evoluează mult sub potenţial, însă revenirea va căpăta forţă anul acesta şi în următorul mulţumită întăririi graduale a cererii interne, care va complementa exporturile, până acum principalul motor de creştere. Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit uşor prognoza privind creşterea economică a României pentru acest an şi pentru anul viitor, anticipând că economia va încetini după un an agricol bun în 2013, dar va menţine o rată solidă de creştere datorită unei reveniri a cererii interne şi a investiţiilor. Astfel, CE anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2,5% în acest an şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară. Anterior, în prognoza prezentată în luna februarie, CE estima o creştere de 2,3% pentru acest an, respectiv 2,5% pentru anul următor, faţă de cifrele de 2,1% şi 2,4% înaintate în prognoza din noiembrie.

Creşterea economiei ungare va accelera de la 1,1% anul trecut la 2,3% şi 2,1% în 2014 şi 2015, susţinută mai ales de creşterea internă. CE a remarcat că în 2013 procesul de revenire a devenit mai echilibrat, contribuţii la creştere având atât cererea internă, cât şi exporturile. „De asemenea, şi performanţa exporturilor s-a îmbunătăţit în condiţiile în care noi investiţii străine şi industria auto au mărit capacitatea de producţie a companiilor“, scriu analiştii Comisiei. Ei notează că cererea internă a fost alimentată în special de investiţiile publice, care au crescut cu 34%. Investiţiile private s-au majorat cu doar 3,1%.

Cât despre Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, CE precizează că revenirea care a prins forţă în a doua jumătate a anului trecut se va consolida anul acesta pe măsură ce cererea internă va lua locul comerţului de principal motor de creştere. De asemenea, situaţia finanţelor publice se va îmbunătăţi progresiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO