Business Internaţional

Hodorkovsky renunta la actiunile Iukos

14.01.2005, 00:00 23



Magnatul rus Mihail Hodorkovsky a transferat pachetul de actiuni prin care controla gigantul petrolier Iukos unui partener de afaceri, relateaza BBC News.



Hodorkovsky, aflat in acest moment in spatele gratiilor, a inmanat intregul sau pachet de actiuni de 59,5% in holdingul Group Menatep - care controleaza Iukos - lui Leonid Nevzlin.



Nevzlin, care este unul dintre cei mai apropiati asociati ai fostului boss al Iukos, este in prezent rezident in Israel.



Hodorkovsky a renuntat la actiuni dupa ce guvernul rus a recurs la vanzarea fortata a principalei unitati de productie a companiei, Iuganskneftegaz, pentru acoperirea unei uriase datorii fiscale.



Iugansk a fost vanduta la licitatie in luna decembrie a anului trecut, iar apoi a ajuns in posesia companiei petroliere de stat Rosneft in urma unei tranzactii in valoare de 9,4 mld. dolari (7,2 mld. euro).



"Dupa vanzarea Iuganskneftegaz am predat toata responsabilitatea afacerii si impreuna cu finantele grupului", a declarat Hodorkovsky.



"Totul s-a sfarsit. Ca si inainte, imi vad viitorul lucrand in activitati publice pentru formarea unei societati civile in Rusia", a adaugat el.



Nevzlin este cel mai important actionar al Iukos dar traieste intr-un exil auto-impus in Israel.



Considerat a fi cea mai bogata persoana din Rusia, inainte de a fi arestat in octombrie 2003, cu o avere estimata la 15 mld. dolari (11,5 mld. euro), Hodorkovsky este judecat pentru frauda si evaziune fiscala.